A3 Haber

AKP’ye hukuk değil ilahiyat lazım: Dokuz yılda 24 hukuk, 68 ilahiyat fakültesi açıldı

AKP’ye hukuk değil ilahiyat lazım: Dokuz yılda 24 hukuk, 68 ilahiyat fakültesi açıldı

AKP’ye hukuk değil ilahiyat lazım: Dokuz yılda 24 hukuk, 68 ilahiyat fakültesi açıldı
Kasım 04
15:18 2019

Türkiye’de son dokuz yılda kamu üniversitelerinde 24 yeni hukuk fakültesi açılırken, aynı dönemde 68 yeni ilahiyat fakültesi açıldı. Kamu üniversiteleri kapsamında ilahiyat fakültesi sayısı, hukuk fakültelerinin tam iki katı. Kamu üniversitesi hukuk fakültelerinde araştırma görevlisi dahil toplam bin 956 öğretim elemanı varken,  bu sayı ilahiyat fakültelerinde 4 bin 121’i buluyor. 

A3 Haber Merkezi |  Türkiye’de yakın geçmişte hukuk fakültesi dekanlarının hukukçu olmaması ve bazı ilahiyat mezunlarının hukuk dekanı olarak atanması tartışmalara konu olmuştu. İlahiyat ve hukuk fakültelerine dair çarpıcı yeni veriler ortaya çıktı.

Anayasa Hukuk Profesörü Kemal Gözler kaleme aldığı makalesinde Türkiye’de ilahiyat fakülteleri ile hukuk fakülteleri arasındaki bir kıyaslama yaptı. Prof. Gözler, makalesinde hukuk fakülteleri ile ilahiyat fakültelerinin rakamlarına ait detayları paylaştı. Prof. Gözler’in paylaştığı veriler doğrultusunda Türkiye’de kamu ve özel olmak üzere toplam 82 hukuk fakültesi, 98 ilahiyat fakültesi var. Araştırma görevlileri de dahil kamu üniversitelerindeki hukuk fakültelerinde toplam bin 956 öğretim elemanı var. İlahiyat fakültelerinde ise bu sayı 4 bin 121 olarak karşımıza çıkıyor.

HUKUK FAKÜLTELERİNDE BİN 956, İLAHİYAT FAKÜLTELERİNDE 4 BİN 121 AKADEMİSYEN

Araştırma görevlileri dahil Türkiye’de kamu üniversitelerinin hukuk fakültelerinde toplam bin 956 öğretim elemanı var. İlahiyat fakültelerinde toplam 4 bin 121 öğretim elemanı var. Kamu üniversiteleri ilahiyat fakültelerindeki öğretim elemanı sayısı, hukuk fakültesi öğretim elemanı sayısının iki katı.

Türkiye’de özel (vakıf) üniversitesi hukuk fakültelerinde toplam bin 244 öğretim elemanı var. Özel (vakıf) üniversitesi ilahiyat fakültelerinde sadece 114 öğretim elemanı bulunuyor.

DEVLET İLAHİYAT FAKÜLTELERİNİ TERCİH EDİYOR

Türkiye’de güncel veriler doğrultusunda “pasif”, yani kurulmuş ancak henüz faaliyete geçmemiş olanlar dahil, 82 hukuk fakültesi var. Buna karşılık yine güncel veriler ışığında 61 ilahiyat fakültesi ve 38 islami ilimler fakültesi var.

Devlet ve vakıf üniversiteleri incelendiği zaman toplam 82 hukuk fakültesi, 98 ilahiyat fakültesinin olduğu anlaşılıyor.

Tabloda da aktarıldığı gibi kamu üniversiteleri kapsamında ilahiyat fakültesi sayısı, hukuk fakültesi sayısının tam iki katı.

ÖZEL ÜNİVERSİTELERİNİN TERCİHİ HUKUK FAKÜLTESİ

Vakıf üniversitelerinde ise bu oran tam tersi olarak karşımıza çıkıyor. Vakıf üniversitesi kapsamında 36 hukuk fakültesi var. Buna karşılık Türkiye’de 1’i pasif olmak üzere sadece 6 vakıf üniversitesi ilahiyat fakültesi var.

Yani vakıf üniversitelerinde hukuk fakültesi sayısı, vakıf üniversitelerinde ilahiyat fakültesi sayısından tam 6 kat fazla.

İLAHİYAT FAKÜLTELERİNİ DEVLET FİNANSE EDİYOR

Devlet ve vakıf üniversitelerindeki hukuk ve ilahiyat fakültesi sayıları arasındaki bu büyük fark bize şunu gösteriyor: Türkiye’de ilahiyat fakülteleri, özel sektörden veya genel anlamda sivil toplumdan gelen kaynaklarla değil, devlet kaynaklarıyla finanse ediliyor.

2010’DAN SONRA DİKKAT ÇEKEN ARTIŞ

Türkiye’de ilahiyat fakültesi sayısının hukuk fakültesi sayısını geçmesi eski bir olgu değil.  2010 yılından sonra ortaya çıkan bir durum.

SON DOKUZ YILDA 24 HUKUK, 68 İLAHİYAT FAKÜLTESİ AÇILDI

Türkiye’de 2009 yılı itibarıyla 22 kamu üniversitesi hukuk fakültesi var iken, 24 adet ilahiyat fakültesi vardı. Türkiye’de 2010 yılından 2019 yılına kadar geçen 9 yıllık süreçte toplam 24 yeni devlet hukuk fakültesi açılırken, aynı dönemde 68 yeni devlet ilahiyat fakültesi açıldı.

Görüldüğü gibi 9 yılda hukuk fakültesindeki artış yüzde 100 iken ilahiyat fakültesindeki artış yüzde 283.

İLAHİYATA GİREN ÖĞRENCİ SAYISI HUKUK FAKÜLTESİNE GİREN ÖĞRENCİ SAYISININ İKİ KATI

Türkiye’de 2018-2019 öğretim yılında hukuk fakültelerine toplam 17 bin 180 öğrenci, ilahiyat fakültelerine ise toplam 33 bin 202 öğrenci kayıt yaptırdı. İlahiyat fakültelerine giren öğrenci sayısı hukuk fakültelerine giren öğrenci sayısının yaklaşık iki katı.

 

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER