A3 Haber

‘Trump’ın damadı Kaşıkçı’nın tutuklanması için Suudilere onay verdi’

‘Trump’ın damadı Kaşıkçı’nın tutuklanması için Suudilere onay verdi’

‘Trump’ın damadı Kaşıkçı’nın tutuklanması için Suudilere onay verdi’
Kasım 04
17:49 2019

ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı Jared Kushner’ın, Suudi Arabistan’a Cemal Kaşıkçı’nın tutuklanması için izin verdiği öne sürüldü.

İngiltere’nin muhafazakar yayınlarından Spectator tarafından ortaya atılan iddiaya göre, Trump aleyhinde ifade veren ABD istihbarat yetkilileri, konuyla ilgili ABD Temsilciler Meclisi’ni bilgilendirdi.

HABERDE ‘TÜRKİYE’ İDDİASI

Habere göre Kushner ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman arasındaki görüşmelerin kaydı, Türk istihbaratının eline geçti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, o dönemde yaptığı açıklamalarda Türkiye’nin elinde kimi kayıtlar olduğunu söylemiş ve bunların ilgili taraflara verildiğini ifade etmişti.

Erdoğan, “Biz tapeleri verdik, Suudi Arabistan’a da verdik. Amerika’ya da verdik. Almanlara, Fransızlara, İngilizlere hepsine verdik. Dolayısıyla buradaki konuşmaları filan onlar da dinlediler, biliyorlar. Bunu sağa sola çarpıtmaya gerek yok” diye konuşmuştu.

‘TÜRKİYE KOZ OLARAK KULLANIYOR’

Habere göre Trump yönetimi ile Suudi Arabistan elindeki görüşmelere sahip olan Türkiye, bu görüşmeleri Trump’a karşı koz olarak kullanıyor.

Haberde Türkiye’nin Suriye’ye yönelik kimi istekleri için yaptığı pazarlıklarda da bunu kullandığı söyleniyor.

Aynı zamanda Washington Post yazarı olan Kaşıkçı’nın, ABD’de pek çok üst düzey isme yakın olduğu ve iddianın doğrulanması durumunda Trump’a büyük zarar vereceği biliniyor.

‘İSTİHBARAT KOMİTESİ HABERDAR’

İddiaya göre ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi, Trump’a karşı ifade veren kaynaklar sayesinde konudan haberdar oldu.

Komite’nin Kaşıkçı cinayetinin arkasındaki kimi isimleri de bildiği söyleniyor.

CİNAYETTEN SONRA KUSHNER’I ARAMIŞTI

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın cinayetten sonra Kushner’ı aradığı daha önce the Wall Street Journal tarafından açıklanmıştı.

WSJ haberine göre Muhammed bin Selman, cinayetin küresel bir skandala dönüşmesini ve büyük ses getirmesini beklemiyordu.

Habere göre kamuoyu tepkisinden dolayı şaşkınlık duyan Suudi Veliaht Prensi, Kushner’ı arayarak tepkinin sebebini öğrenmek istedi.

YARGI SÜRECİ GİZLİ İŞLETİLİYOR

Öte yandan Suudi Arabistan, Kaşıkçı olayına ilişkin yargı sürecini şeffaf olarak yürütmüyor.

Davada isimleri açıklanmayan 11 kişi yargılanırken, bunlardan 5’i için idam istendiği duyurulmuştu.

Birleşmiş Milletler özel raportörü Agnes Callamard tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, Suudi Arabistan’ın üst düzey isimleri yargılamanın dışında tuttuğu ve süreci açık yürütmediği söylenmişti.

 

 

 

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER