A3 Haber

2019 İnternette Özgürlük Raporu: Türkiye’nin konumu yine değişmedi

2019 İnternette Özgürlük Raporu: Türkiye’nin konumu yine değişmedi

2019 İnternette Özgürlük Raporu: Türkiye’nin konumu yine değişmedi
Kasım 06
10:57 2019

ABD merkezli düşünce kuruluşu ‘Freedom House’ (Özgürlük Evi), ”İnternette Özgürlük 2019” raporunu yayımladı. Dünya genelinde internet özgürlüğü değerlendirilen raporda Türkiye geçen yıl olduğu gibi bu yıl da “özgür olmayan ülkeler” arasında yar alıyor.

Freedom House, dünya genelinde internet özgürlüğünün değerlendirildiği yıllık İnternet Özgürlüğü Raporu’nun dokuzuncusunu yayımladı. Bu yıl “Sosyal Medya Krizi” başlığını altında hazırlanan raporda 65 ülke, Haziran 2018 ve Mayıs 2019 tarihleri arasında internet özgürlüğü açısından inceleniyor. Freedom House’un İnternette Özgürlük 2019 Raporu, farklı siyasi sistemlerde internet özgürlüğünü yansıtacak şekilde değerlendirme altına aldığı 65 ülkeyi “Özgür”, “Yarı Özgür” ve “Özgür Olmayan” şeklinde üç ayrı kategoride sınıflandırıyor.

Dünyadaki internet kullanıcılarının yüzde 87’sini kapsayan rapora göre, baskıcı rejimler ve otoriter emellere sahip seçilmiş iktidarlar, denetimden uzak olan sosyal medya platformlarını istismar ederek bu alanları siyasi çarpıtma ve toplumsal kontrol aracı olarak kullanıyor.

TÜRKİYE YİNE ÖZGÜR DEĞİL

İnternete erişimin önündeki engeller, internette paylaşılan içeriğin kısıtlanması ve internet kullanıcılarının haklarının ihlali şeklinde üç alanda yapılan değerlendirmeye göre yüz puan üzerinden 37 puan alan Türkiye, bu yıl da geçen yıl olduğu gibi “Özgür Olmayan Ülkeler” kategorisinde yer alıyor.

Raporda, Türkiye’ye dair 24 Haziran 2018’de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde bazı internet kullanıcılarının AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sosyal medyada hakaret ettikleri gerekçesiyle tutuklanması örnek gösteriliyor.

Bu kategoride olan diğer ülkeler Azerbaycan, Myanmar, Belarus, Tayland, Kazakistan, Rusya, Venezuela, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Pakistan, Suudi Arabistan, Özbekistan, Sudan, Vietnam, Küba, Suriye, İran ve Çin.

ÖZGÜR LİSTENİN BAŞINDA İZLANDA VAR

Listenin “Özgür Ülkeler” kategorisinin en başındaysa yüz üzerinden 95 puanla İzlanda yer alıyor. İzlanda’yı sırayla Estonya, Kanada, Almanya, Avustralya, İngiltere, Amerika, Ermenistan, Fransa, Gürcistan, İtalya, Japonya, Arjantin, Macaristan ve Güney Afrika izliyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER