A3 Haber

AB: ‘Güvenli Bölge’ için mali yardım mümkün değil

AB: ‘Güvenli Bölge’ için mali yardım mümkün değil

AB: ‘Güvenli Bölge’ için mali yardım mümkün değil
Kasım 06
20:39 2019

AB Komisyonu, Türkiye’de sahil güvenlik kapasitesinin artırılması ve sığınmacıların yaşam koşullarının iyileştirilmesi için 50 milyon avroluk kaynak hazırlandığını açıkladı. Öte yandan AB Komisyonu’nun insani yardımlardan sorumlu temsilcisi Michael Koehler, AB’nin Türkiye’nin oluşturmak istediği güvenli bölgeye mali yardım yapmasının hukuki olarak mümkün olmadığını açıkladı.

Avrupa Komisyonu’nun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakereleri Genel Müdür Yardımcısı Maciej Popowski, Türkiye’de sahil güvenlik birimine aktarılmak üzere yaklaşık 50 milyon avroluk ödeme yapmaya hazır olduklarını açıkladı.

Popowski Brüksel’de yaptığı açıklamada, Komisyon’un bu amaçla yaklaşık 50 milyon avroya varan tutarda bir dizi önlem için hazırlık yaptığını bildirdi.

Komisyon yetkilisi, paranın bir bölümünün Türk sahil güvenliğinin arama ve kurtarma faaliyetlerindeki kapasitesinin artırılması için düşünüldüğünü, geri kalan bölümün de sığınmacı barınma merkezlerindeki koşulların iyileştirilmesi ve kalma izni bulunanların Türk toplumuna entegrasyonuna yardım amacıyla planlandığını kaydetti.

SÖZ VERİLEN MALİ YARDIMLARIN YAKLAŞIK TAMAMI ÖDENDİ

Paranın Türkiye’nin AB üyelik süreci çerçevesindeki “katılım öncesi mali yardım” fonlarından çekileceği bildirildi. Popowski, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bazı AB liderlerine yönelik sert açıklamalarının da ilişkilerin gerginleşmesine katkı yaptığını söyledi. AB temsilcisi, birliğin Türkiye’ye Suriyeli sığınmacılarla ilgili söz verdiği mali yardımların yaklaşık tamamını ödediğini dile getirdi.

‘GÜVENLİ BÖLGEYE YAPILACAK YARDIMIN HUKUKİ DAYANAĞI YOK’

AB Komisyonu’nun insani yardımlardan sorumlu temsilcisi Michael Koehler, AB’nin Türkiye’nin oluşturmak istediği güvenli bölgeye mali yardım yapmasının hukuki olarak da mümkün olmadığını söyledi.

TÜRKİYE EN FAZLA SIĞINMACI BARINDIRAN ÜLKE

Türkiye, toprakları içinde yaşayan ve sayıları 4 milyona yaklaşan sığınmacılar için AB’den yapılan ödemelerin yetersiz olduğu eleştirisini sıklıkla tekrarlamış, son olarak AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Barış Pınarı  operasyonuna tepki gösteren AB ülkelerini “kapıları açmakla” tehdit etmişti.

3,6 milyonu Suriyeli olmak üzere yaklaşık 4 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye, halihazırda dünya üzerinde en fazla sığınmacı barındıran ülke konumunda.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER