A3 Haber

Erdoğan ‘öncelik vereceğiz’ demişti ama Türkiye OECD ortalamasının gerisinde

Erdoğan ‘öncelik vereceğiz’ demişti ama Türkiye OECD ortalamasının gerisinde

Erdoğan ‘öncelik vereceğiz’ demişti ama Türkiye OECD ortalamasının gerisinde
Kasım 06
20:37 2019

Türkiye’de 2018 Ar-Ge faaliyetleri için yapılan harcama 13 milyar 24 milyon TL olarak kayıtlara geçti. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2007 yılında AKP iktidarının Ar-Ge yatırımlarına öncelik tanıyacağını dile getirmişti. Ancak Türkiye’nin Ar-Ge faaliyetlerinde bugünkü konumunun OECD ülkelerinin gerisinde kaldığı  ortaya çıktı. 

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) son verilerine göre Türkiye gayri safi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 1’ini Ar-Ge harcamalarına ayırıyor. OECD ülkelerinin ortalamasının yüzde 2,4 olduğunu göz önünde bulundurursak, Türkiye’nin Ar-Ge için ayırdığı bütçenin diğer üye ülkelerin gerisinde olduğu ortaya çıkıyor.

Euronews’te yer alan habere göre, OECD’inin 2017 verilerinde, Ar-Ge harcamalarında en fazla pay ayıran ülke yüzde 4,6 ile Güney Kore, onu yüzde 4,5 ile İsrail takip ediyor.

Bu ülkeler arasında en az pay ayıran ülke ise yüzde 0,4 ile Şili. Türkiye şu an ise Ar-Ge harcamalarına yüzde 1 veya daha az pay ayıran 7 OECD ülkesinden biri.

TÜRKİYE OECD ORTALAMANIN ALTINDA

2000 yıllarının başında Türkiye’nin Ar-Ge harcamasının GSYH içindeki payı 0,47 iken, 2017 yılı itibariyle bu oran yüzde 1 seviyesine ulaştı. 17 yılda Türkiye bu alanda yüzde 113’lük bir artış kaydetse de halen OECD ülkelerinin yaklaşık yüzde 2,4’lük ortalamasının çok gerisinde.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2007 yılında, bilim ve teknolojiye yönelik faaliyetlere önem vereceğini belirterek, AKP iktidarı’nın Ar-Ge yatırımlarına öncelik tanıyacağını söylemişti. Ancak Türkiye’nin Ar-Ge faaliyetlerinde bugünkü konumun OECD ülkelerinin ortalamasının gerisinde kaldığı anlaşılıyor.

ARAŞTIRMA-GELİŞTİRME (AR-GE) NEDİR?

Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) faaliyetlerinin, ülkenin genel anlamda ekonomik kalkınmasında, özelde ürettiği katma değerde ve küresel rekabette önemli bir yeri var.

OECD’nin tanımlamasına göre Ar-Ge, “Bilgi dağarcığını artırmak amacıyla sistematik olarak sürdürülen yenilikçi çalışma ve bu bilginin yeni uygulamalar oluşturmak için kullanılması” anlamına geliyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER