A3 Haber

Patronlara verilen yolcu garantilerinin kamuya zararı: 65 milyon dolar

Patronlara verilen yolcu garantilerinin kamuya zararı: 65 milyon dolar

Patronlara verilen yolcu garantilerinin kamuya zararı: 65 milyon dolar
Kasım 06
16:28 2019

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, yap-işlet-devret projeleri nedeniyle verilen yolcu garantilerinin kamuya zararının 65 milyon dolar olduğunu açıkladı.

CHP tarafından 2011-2016 yıllarına ilişkin kamu iktisadi teşebbüsleri (KİT) raporlarına yapılan itirazlar üzerine Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünce (DHMİ) cevap metni gönderildi.

DHMİ cevabında, “Kuruluşumuzca bugüne kadar gerçekleştirilen yap-işlet-devret projelerinde verilen yolcu garantileri nedeniyle bugüne kadar idaremize 443 milyon dolar ödeme gerçekleştirmiş olup garanti altı gerçekleşmeler nedeniyle özel sektöre 65 milyon dolar ödeme yapılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

CİDDİ PROBLEMLERE YANIT VERİLMEDİ

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, DHMİ Genel Müdürlüğünün itirazlara yapılan başvurusuna ilişkin olarak, “İtirazlarımıza verilen yanıtlarda Sayıştay raporlarına da yansıyan ciddi problemlere yanıt verilmemesi dikkat çekicidir. İdare yanıtlarıyla açıkça kamuoyunu kandırmaya çalışmaktadır. Üçüncü havalimanı ihalesi gibi, ciddi kamu zararının oluştuğu bir ihaleye yönelik Türkiye bütçesinin yüzde 5’ine denk gelen 4 milyar 590 milyon avro tutarında kamu zararı oluştuğu ve bu tutarın yapımcı şirketlere haksız olarak aktarılmasına ilişkin yanıt verilmemesi düşündürücüdür” diye konuştu.

Özel, “Zamanında yer teslimi yapılmayarak 2 milyar 90 milyon avro, havalimanının kotu ve pist yerlerindeki ihale şartnamesine aykırı değişiklikler nedeniyle 2.5 milyar avro kamu zararıyla Türk Ceza Kanunu’nun 236. maddesinde belirtilen ‘Edimin İfasına Fesat Karıştırılması’ suçunun oluştuğu ortadadır. Bu tespitlere rağmen Sayıştay’ın suç duyurusunda bulunmamış olması da Sayıştay Başkanı ve yetkilileri açısından görevi kötüye kullanma suçunu teşkil etmektedir” açıklamasında bulundu.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER