A3 Haber

Rüşvet iddialarının odağındaki Çavuşoğlu sessizliğini koruyor

Rüşvet iddialarının odağındaki Çavuşoğlu sessizliğini koruyor

Rüşvet iddialarının odağındaki Çavuşoğlu sessizliğini koruyor
Kasım 06
18:40 2019

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu partisinin dünkü grup toplantısında Türkiye’den bir bakanın adının bazı uluslarası yasa dışı, ahlak dışı uygulamalara karıştığını öne sürdü. Kılıçdaroğlu’nun işaret ettiği kişinin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu olduğu iddia edilirken, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarındaki ismin Bakan Çavuşoğlu olduğunu belirtti. Özel, Çavuşoğlu’nun açıklama yapması gerektiğini vurgularken, “Sessiz kaldığı her dakika ülkenin itibarını zedeler” dedi. Öte yandan Çavuşoğlu iddialarla ilgili sessizliğini koruyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin dünkü grup toplantısında, “Bir bakanın adının bazı uluslarası yasa dışı, ahlak dışı uygulamalara karıştığı yönünde haberler geliyor” açıklamasını yaptı. Kılıçdaroğlu’nun bu sözleri kamuoyunda tartışmalara sebep olurken Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre  Kılıçdaroğlu’nun işaret ettiği ismin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun olduğu ileri sürüldü.

ABD Başkanı Donald Trump’ın eski seçim kampanyası yöneticisi Paul Manafort’un Ukrayna adına yürüttüğü lobi faaliyetinde Türkiye bağlantısı olduğu iddia edildi. Sızdırılan e-mail yazışmalarına göre, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde (AKPM) Başkanı olarak görev yaptığı dönemde Ukrayna hükümeti adına para karşılığında lobi faaliyetinde bulunduğu öne sürüldü.

E-MAİLLER SIZDIRILDI

İddiayı dünya çapında araştırmacı gazetecilerden oluşan Organize Suç ve Yolsuzlukların Haberleştirilmesi Projesi (OCCRP) adlı uluslararası girişim haberleştirdi. Sızdırılan e-mail yazışmalarına dayandırılan haberin odağında, Ukrayna’nın Rusya yanlısı eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç lehine lobi faaliyetinde bulunan ABD Başkanı Donald Trump’ın eski kampanya yöneticisi Paul Manafort’un bu lobicilik kapsamında Avrupalı liderlere para ödediği iddiası yer alıyor.

230 BİN AVROLUK ÖDEME İDDİASI

E-mail yazışmalarına göre, Hapsburg Grubu’nun üç üyesi ve Mevlüt Çavuşoğlu Lovoçkin’inden para alıyordu. 2013 ortalarına gelindiğinde ödemelerde gecikmeler yaşanıyordu. Hapsburg Grubu’na 2013 yılının ikinci yarısı için 700 bin avro borçlanılmıştı. Lovoçkin’e gönderilen bir e-mailde de Çavuşoğlu’na 230 bin avroluk bir ödemenin yapılması gerektiği belirtiliyordu.

CHP’Lİ ÖZGÜR ÖZEL’DEN BAKAN ÇAVUŞOĞLU’NA ÇAĞRI

Yaşanan gelişmeler üzerine açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Kılıçdaroğlu’nun işaret ettiği ismin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu olduğunu belirtti.

Çavuşoğlu’nun uluslararası lobicilik faaliyetlerine katıldığı ve yüklü bir ödeme aldığı iddialarını aktaran Özel, “Türk dış politikasını temsil eden bir kişinin böyle bir skandalda adı geçtiği için hemen açıklama yapması gerekiyor. Sessiz kaldığı her dakika ülkenin itibarını zedeler” şeklinde konuştu.

Öte yandan tartışmaların odağındaki isim Bakan Mevlüt Çavuşoğlu sessizliğini korurken iddialarla ilgili henüz bir açıklama gelmedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER