A3 Haber

Topkapı Sarayı’nda restorasyon uyarısı: O teknik kullanılamaz!

Topkapı Sarayı’nda restorasyon uyarısı: O teknik kullanılamaz!

Topkapı Sarayı’nda restorasyon uyarısı: O teknik kullanılamaz!
Kasım 07
20:38 2019

Kültür ve Turizm Bakanlığı’dan Cumhurbaşkanlığı’na devredilen Türkiye’nin gözde yapısı Topkapı Sarayı’nda “restorasyon endişesi” yaşanıyor. Kültür Sanat-Sen Genel Başkanı Hülya Eryetli, sarayda yapılan restorasyon ve konservasyon çalışmalarıyla ilgili “En önemli sıkıntı 19’uncu yüzyılda inşa edilmiş Dolmabahçe Sarayı’nda çalışma yürüten personelin, yapım ve malzeme tekniği oldukça farklı olan 15’inci yüzyılda inşa edilmiş Topkapı Sarayı’nın restorasyon ve konservasyon çalışmalarını nasıl yürüteceğidir” uyarısında bulundu.

Kültür Sanat-Sen Genel Başkanı Eryetli, Topkapı Sarayı’nın arazisinde bulunan Aya İrini Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin eser deposu olarak kullandığı Darphane binalarının da Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’na devredildiğini anımsatarak, Saray’da çalışan yaklaşık 350 personelin akıbetinin belli olmadığına dikkat çekti.

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun haberine göre, çalışanların mevcut yerlerinde “geçici” olarak görev yaptıklarını söyleyen Eryetli, şunları söyledi:

“Topkapı Sarayı’nın tüm konservasyon ve restorasyon işlerini bilimsel yöntemler ile koordineli olarak yürüten tecrübeli personele sahip İstanbul Rölöve Anıtlar Müdürlüğü ile İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez ve Bölge Laboratuvarı’nın bulunduğu binanın da başkanlığa geçtiği bilinmektedir. Kültür Bakanlığı’na bağlı personelin kendi kurumlarından çıkarılarak farklı bölgeye taşınması için yeni bina arayışları başlamış durumda olup belirsizlik devam etmektedir. Topkapı Sarayı’na restorasyon için kalabalık bir ekip gönderilerek bazı alanlara hemen iskele kurulduğu ve işlere başlandığı görülüyor.”

‘TOPKAPI SARAYI O TEKNİKLE RESTORE EDİLEMEZ’

Eryetli, saraydaki konservasyon ve restorasyon çalışmalarındaki en önemli sıkıntıyı şöyle anlattı:

“19’uncu yüzyılda inşa edilmiş Dolmabahçe Sarayı’nda çalışma yürüten personel, yapım ve malzeme tekniği oldukça farklı olan 15’inci yüzyılda inşa edilmiş Topkapı Sarayı’nın restorasyon ve konservasyon çalışmalarını nasıl yürütecek? Dolmabahçe Sarayı’nın personelinin pek çoğu, usta-çırak ilişkisi ile öğrendiği, geleneksel yöntemlerle çalışmayı sürdürmektedir. Üniversitelerin restorasyon-konservasyon ile ilgili bölümlerinden mezun çok az sayıda personeli mevcut. İstanbul Rölöve Anıtlar Müdürlüğü ile İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez ve Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü uzmanları tarafından Topkapı Sarayı’nda yürütülen restorasyon ve konservasyon çalışmalarında, uzun süren araştırmalar, analiz ve belgelemeler yapılmadan işe başlanmazken, Cumhurbaşkanlığı’ndan gönderilen yeni personele hemen onarımlara başlanması talimatı nasıl verilmektedir?”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER