A3 Haber

MEB’in ders kitaplarında ‘hatalar’ bitmiyor: Uygur alfabesi yerine İsrail alfabesi…

MEB’in ders kitaplarında ‘hatalar’ bitmiyor: Uygur alfabesi yerine İsrail alfabesi…

MEB’in ders kitaplarında ‘hatalar’ bitmiyor: Uygur alfabesi yerine İsrail alfabesi…
Kasım 08
10:48 2019

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ücretsiz dağıttığı ders kitaplarında “Uygur alfabesi” yerine İsrail alfabesinin konulduğu ortaya çıktı.

Ortaokul altıncı sınıf öğrencilerine okutulan Sosyal Bilgiler kitabına “Uygur Alfabesi” diye “İsrail alfabesinin” basıldığı belirlendi.

Sosyal medya hesabından tepki gösteren Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan “Milli Eğitim’in resmi ders kitapları, kalitesiz, Türkçe fakiri ve yanlışlarla dolu. İşte bir milyon 340 bin adet basılan ders kitabı: Uygur alfabesi diye İsrail alfabesi” dedi.

‘ÖĞRENCİ ANLAMAZ DİYELİM, ÖĞRETMEN DE FARK ETMEZ Mİ?’

Konuyu Karar’daki köşe yazısına da taşıyan Doğan şunları ifade etti:

“Elimin altında bir orta okul ders kitabı var. Orta okul ve imam hatip ortaokulları için hazırlanmış Sosyal Bilgiler kitabı. 1.340.526 adet basılmış…

Bize doğruları öğretecek ders kitabında hata olursa ne olur? Kitabın hazırlanış sürecine bakınca, hata olmaz diyesiniz geliyor!

İşte bu kitapta Uygur alfabesi diye İsrail (İbrani) alfabesi konulmuş. Hadi bunu öğrenci anlamaz diyelim, öğretmenler de fark etmez mi? Fark edilse düzeltilmesini sağlamaya güç yeter mi? O da ayrı bahis.”

‘ELEKTRONİK ORTAMDAN KES YAPIŞTIR, OLSUN SANA DERS KİTABI’

“Görünüşte Millî Eğitim işi sıkı tutmuş: Resim malzemelerine kaynak belirtmek mecburiyeti getirmiş. Birkaç tane basılı kaynak dışında elektronik ortamdan aktarılmış resimler, haritalar ve grafikler. Elektronik ortam kesinlikle güvenilir değil, bunu bilmeyen ders kitabı yazmaya kalkışmasın. Böyle güvenilmez ortamdan alınan malzemenin basılı kaynaklarla karşılaştırılması mecburiyeti getirilmeli.

Şimdi ders kitabı yazmak kolay, elektronik ortamdan malzemeyi kes yapıştır, olsun sana ders kitabı. Sonra da milyonlarca bas!”

‘TALİM VE TERBİYE KURULU DAĞITILMALI’

Doğan’a destek veren tarihçi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil de “Böyle bir rezalet karşısında Talim ve Terbiye Kurulunun tümden dağıtılması gerekir” diye tepki gösterdi.

“Uygur alfabesi” denilerek konan İsrail alfabesi:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER