Site icon A3 Haber

NYT ABD’li diplomatın YPG notunu yayımladı: Türkiye’ye ‘etnik temizlik’ suçlaması

New York Times, ABD’li bir diplomatın Suriye’nin kuzeyine ilişkin notunu yayımladı. Notta Türkiye’ye yönelik “etnik temizlik” suçlaması yer alırken, ABD’den Türkiye’nin faaliyetlerini durdurması isteniyor.

A3 Dış Haberler – ABD’li üst düzey bir diplomatın Suriye’nin kuzeyinde yaşananlara ilişkin yazdığı not, New York Times tarafından yayımlandı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye politikasını eleştiren notta, ABD yönetiminden Türkiye’nin YPG’ye karşı faaliyetlerini durdurması isteniyor.

HAREKAT İÇİN ‘İŞGAL’ NİTELEMESİ

Notta Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki harekatı için “işgal” nitelemesi yapılırken, Trump yönetiminin bunu engellemek için yeterince çalışmadığı söyleniyor.

Suriye Milli Ordusu olarak yeniden isimlendirilen ÖSO için, “Türkiye’nin maaşını ödediği İslamcı gruplar” denilirken, bu grupların bir kısmının geçmişte “IŞİD ve El Kaide ile bağlantılı olduğu” bildiriliyor.

‘TÜRKİYE BÖLGESEL VE ULUSLARARASI GÜVENİLİRLİĞİMİZE ZARAR VERDİ’

ABD’li diplomat, harekat sırasında ABD askerlerinin ve diplomatlarının bölgede olduğunu söyleyerek, harekatın ABD’nin “bölgesel ve uluslararası güvenilirliğine zarar verdiği” ve “Suriye’nin kuzeyini büyük ölçüde istikrarsızlaştırdığı” savunuluyor.

Trump yönetiminin tutumunu eleştiren üst düzey diplomat harekatla birlikte ABD’nin bölgedeki kontrolünün azaldığını ve “terörle mücadele çabalarının ve Suriye için kapsamlı bir siyasi çözüm bulma misyonunun zora düşeceğini” söylüyor.

‘SURİYELİ ARAP SIĞINMACILAR YERLEŞTİRİLECEK’

Harekatın Kürtlerin bölgede yaşamasını da sallantıya soktuğu öne sürülen notta, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın güvenli bölge planı için “nüfusu yerinden edilen bu bölgeye Türkiye’den getirilen Suriyeli Arap sığınmacılar yerleştirilecek” deniliyor.

ABD’li diplomat yaşananlar için “savaş suçu” ve “etnik temizlik” nitelemelerini kullanarak, “insan hakları ihlallerinin ufukta olduğunu” savunuyor.

‘ABD ÇIKARLARI ETKİLENECEK’

Notta Trump’ın Suriye’den çekilme planının bölgedeki ABD çıkarlarına da zarar vereceği iddia ediliyor.

ABD varlığının “bölge petrolünü korumak ve IŞİD’le savaşmak” olduğunu söyleyen diplomat, bunların göreceği zarara ek olarak ABD’nin güvenilirliğinin de hasar alacağını, bu sebeple “zararı minimize etmek için şimdi harekete geçilmesi gerektiğini” söylüyor.

‘MAZLUM ABD İLE ÇALIŞMAK İSTİYOR

Suriye Demokratik Güçleri ile deneyimlerini aktaran diplomat, Mazlum Kobani’nin kendisini ziyarete gelen “Askeri yetkilileri, üst düzey isimleri ve bölgesel uzmanları pragmatizmiyle ve ABD ile birlikte çalışma isteğiyle etkilediğini” söylüyor.

SDG’yi ABD ile işbirliği sebebiyle öven ABD’li diplomat, “SDG’li ortaklarımız bize IŞİD’le mücadele için yapacaklarını söyledikleri her şeyi yaptılar” diyor.

NYT’de yayımlanan notta, SDG’nin IŞİD’le mücadelede 10 bin kayıp verdiği, 20 bin SDG’linin de yaralandığı söyleniyor.

Pentagon: SDG’ye desteğimiz sürüyor, petrol geliri SDG’ye gidecek

‘YPG İLE ORTAK OLARAK ONLARI TEHLİKEYE SOKTUK’

ABD’li diplomat, ABD-YPG ortaklığının, YPG’yi tehlikeye soktuğunu da iddia ederek, ABD’nin YPG’ye destek olmaya başlamasıyla birlikte Türkiye’nin örgütü “varoluşsal bir tehlike” olarak görmeye başladığını söylüyor.

2015 yılında Salih Müslim ve İlham Ahmed’in Türkiye’yi ziyaret ederek üst düzey hükümet yetkilileriyle görüştüğünü aktaran diplomat, o zamanlar bu isimlerin “terörist olarak etiketlenmediğini ve sert söylemlerle karşı karşıya olmadığını” savunuyor.

ABD’li diplomata göre ABD’nin YPG’ye verdiği destek, örgütü Türkiye için daha büyük bir tehlike haline getirdi ve örgütün daha sert bir şekilde hedef alınmasına yol açtı.

‘TÜRKİYE’Yİ DURDURABİLİR MİYDİK?’

Notta, “Türkiye’nin durdurulup durdurulamayacağını” tartışan ABD’li üst düzey diplomat, Türkiye’nin yaptırımlarla, bölgeye kurulacak daha fazla ABD kontrol noktasıyla ve güçlendirilmiş devriyelerle caydırılabileceğini, ancak tamamen durdurulmasının mümkün olmayabileceğini söylüyor.

ABD’li diplomata göre Türkiye’nin “NATO” kartı ve sınıra yakınlığı, ABD tarafından engellenmesini güç kılıyor.

Buna karşın notta “Ancak bu sorunun cevabını kesin olarak bilemeyeceğiz, çünkü bunu yapmayı denemedik” deniliyor.

‘TÜRKİYE ABD ÇIKARLARINA VERDİĞİ ZARARIN BEDELİNİ ÖDESİN’

Notun öneriler bölümünde, Türkiye’ye karşı sert tavır alınması istenerek, “Türkiye’nin askeri operasyonunun tüm bedellerini ödemesi gerektiği”, buna ABD’nin “büyük hasar alan çıkarlarının da dahil olduğu” söyleniyor.

Notta ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde kalacağı sürenin YPG’ye destek olmak ve uzun dönemli yerleşikliğini sağlamak için iyi kullanılması gerektiği söyleniyor.

‘ÇÖZÜM YOLU MOSKOVA’DAN GEÇİYOR’

ABD’li diplomat, önerilerinde Suriye’de çözümün yolunun “muhtemelen Moskova’dan geçtiğini” söyleyerek, Birleşmiş Milletler yerine Rusya’yla görüşülmesini istiyor.

ABD’nin Türkiye’nin harekatı sonrası bölgede pazarlık gücünü kaybettiği söylenen notta, Türkiye’yle ilişkilerin sürdürülmesinin gerekliliği de vurgulanıyor.

‘GERÇEKÇİ GÖRÜŞMELER YAPILMALI’

Türkiye için “değerli bir ikili ilişki” denilmesine karşılık, notta Türkiye’nin kendi çıkarlarını korumak için saldırgan davrandığı, ABD’nin de “aynı saldırganlıkla oynaması gerektiği” tavsiye ediliyor. Bu tavsiyede, Türkiye’nin NATO içerisindeki yerinin vurgulanmasına ihtiyaç olduğu da ifade ediliyor.

Trump yönetiminin çekilme açıklamasının ardından izlenebilecek yolu tartışan diplomat, “SDG, Moskova, Ankara ve hatta muhtemelen Şam’la” gerçekçi görüşmeler yapılmasını ve ABD’nin çekilmesinin zamanlamasının ve bu sürede yapacaklarının iyi değerlendirilmesini istiyor.

 

Exit mobile version