A3 Haber

British Müzesi, ‘en büyük çalıntı eser alıcısı’ olmakla suçlanıyor

British Müzesi, ‘en büyük çalıntı eser alıcısı’ olmakla suçlanıyor

British Müzesi, ‘en büyük çalıntı eser alıcısı’ olmakla suçlanıyor
Kasım 09
17:04 2019

Önde gelen bir insan hakları avukatı Geoffrey Robertson, British Museum’u en büyük çalıntı kültürel eser sergileyen kurum olmakla suçladı. Robertson, “British Museum dünyanın en büyük çalıntı mal alıcısı haline geldi ve yağmalarının büyük çoğunluğu halka açık sergilenmiyor” dedi.

İnsan hakları savunucusu Av. Geoffrey Robertson, British Museum’u, Elgin Mermerleri, Hoa Hakananai, Benin bronzları ve diğer ünlü kültürel eserleri alan gayri resmi bir çalınmış mal turuna izin verdiği için eleştirdi. Robertson’ın bahsettiği üç eser, sırasıyla Yunanistan, Paskalya Adası ve Nijerya tarafından geri isteniyor.

arkeofili.com’da yer alan habere göre Robertson müzeyi, “dikkatlice inşa edilmiş yalanlar ve yarı gerçeklerden oluşan” sözleriyle, Elgin Mermerleri’ni yasal olarak ele geçiren Lord Elgin tarafından nasıl kurtarıldığı hakkında hikâye uydurmakla suçladı.

Robertson, British Museum, Paris’teki Louvre ve New York’taki Metropolitan gibi “saldırganlık, hırsızlık ve ikiyüzlülük savaşları ile çalınan halkların kıymetli mirasını kilitleyen” ansiklopedik müzeleri eleştirdi.

Robertson’ın bu görüşleri, yazdığı kitapta geçiyor: “Who Owns History? Elgin’s Loot and the Case of Returning Plundered Treasure” (Tarihin Sahibi Kim? Elgin Mermerleri Talanı ve Yağmalanmış Hazinenin Geri Döndürülmesi Meselesi)

İnsan hakları hukuku ilkelerine dayanarak kültürel mülklerin geri dönüşünü savunan Robertson, Fransa cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “Afrika kültürel mirasının artık Avrupa müzelerinin esiri olarak kalmayacağını” beyan ettiğini belirterek “tartışmayı“ kapattığını söyledi.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER