A3 Haber

Erdoğan’ın ziyareti öncesi Beyaz Saray’dan Türkiye’ye ‘yaptırım’ açıklaması

Erdoğan’ın ziyareti öncesi Beyaz Saray’dan Türkiye’ye ‘yaptırım’ açıklaması

Erdoğan’ın ziyareti öncesi Beyaz Saray’dan Türkiye’ye ‘yaptırım’ açıklaması
Kasım 10
20:15 2019

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD Kongresi’nin S-400’lerden vazgeçilmemesi durumunda Türkiye’ye yönelik yaptırım kararı almaya hazır olduğu belirtildi. İki ülke arasında ilişkilerin gerilmesine neden olan S-400 konusunun, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ziyaretinde de masaya yatırılacağı bildirildi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert C. O’Brien, CBS televizyonunun canlı yayınında yaptığı açıklamada, ABD Kongresi’nin S-400’lerden vazgeçilmemesi durumunda Türkiye’ye yönelik yaptırım kararı almaya hazır olduğunu, bu konunun Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki hafta gerçekleştireceği Washington ziyaretinde ABD Başkanı Donald Trump tarafından da dile getirileceğini belirtti.

O’Brien, Türkiye’nin Rus S-400 füze savunma sistemleri ile ilgili anlaşması ile ilgili yorumunda, “Bundan büyük bir memnuniyetsizlik duyduk” diye konuştu.
O’Brien, “Eğer Türkiye S-400’lerden kurtulmazsa muhtemelen CAATSA yasasına uygun yaptırımlar, her iki tarafın da ezici çoğunluğunun desteği ile Kongre’den geçecek ve Türkiye, bu yaptırımların sonuçlarını hissedecek. Bunu Erdoğan’a açıkça söylemiştik. NATO’da S-400’lere, önemli miktarda Rus silah alımına yer yok. Bunu Başkan (Trump), Washington’a geldiği zaman ona (Erdoğan’a) bunu çok açık bir şekilde söyleyecek” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Rusya ve Türkiye, Rus hava savunma sistemi S-400’lerin Türkiye’ye temini konusunda Eylül 2017’de anlaşmaya imza atmıştı. Moskova, Türkiye’ye ilk S-400 sevkiyatını Temmuz 2019’da tamamlamıştı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER