A3 Haber

Tarımı desteklemek yerine Bakan’a cip almışlar…| Serdar Öztürk araştırdı…

Tarımı desteklemek yerine Bakan’a cip almışlar…| Serdar Öztürk araştırdı…

Tarımı desteklemek yerine Bakan’a cip almışlar…| Serdar Öztürk araştırdı…
Kasım 13
15:32 2019

Avrupa Birliği tarafından fonlanan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Türkiye’deki tarımsal kalkınma projelerini desteklemek yerine Tarım ve Orman Bakanı’na cip almış.

Avrupa Birliği (AB) tarafından Türkiye’ye yapılacak mali yardımın uygulanmasına ilişkin düzenlemeleri içeren Çerçeve Anlaşması ve Kırsal Kalkınma Politika Alanı kapsamında (IPARD) kurulan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun, Tarım ve Orman Bakanı’nın özel kaleminde kullanılmak üzere aylığı 8 bin liradan dört tane cip kiraladığı ortaya çıktı. Beş ay için sürücü ve akaryakıt gideri hariç 160 bin lira artı KDV ödenen ciplerin, bakanın koruma ve güvenlik işlerinde kullanıldığı ortaya çıktı.

Bütçenin çoğu AB’den

Daha önce Tarım Bakanlığı’na bağlı olan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesinin ardından Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlanan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun asıl amacının, tarım alanında desteklenecek proje ve faaliyetleri belirlemek, uygulama sözleşmelerini hazırlamak ve başvurusu uygun görülen faydalanıcılarla sözleşme imzalamak, proje ve faaliyetlerin uygulamasını izlemek, yararlanıcıların sözleşme şartlarını ve yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini takip etmek, bu amaçlarla gerekli kontrolleri yapmak olduğu belirtilen Sayıştay Raporu’nda, “Avrupa Birliği tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan, Katılım Öncesi Yardım Aracı’nın Kırsal Kalkınma bileşenidir. Bu program, Avrupa Birliği’nin Ortak Tarım Politikası, Kırsal Kalkınma Politikası ve ilgili politikalarının uygulanması ve yönetimi için uyum hazırlıklarını ve bu kapsamda politika geliştirilmesini desteklemeyi amaçlamaktadır. TKDK’nın kuruluş amacı, görevi genel faaliyet alanı, Avrupa IPARD Programı fonlarını kullandırmaktır” denilerek, fonun yüzde 75’inin Avrupa Birliği, yüzde 25’inin ise Türkiye Cumhuriyeti tarafından karşılandığı belirtildi.

Bakanlık karşılasın

Sayıştay raporunda, Tarım ve Orman Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğü’nün araç ihtiyaçlarının bakanlığın bütçesine konulacak ödenekler ile karşılanması gerektiği halde, Tarım Ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu bütçesinden karşılandığı, bu amaçla TKDK’nın yabancı menşeli dört adet binek arazi aracı kiralayarak özel kalem müdürlüğünün kullanımına sunduğunun belirlendiği belirtilerek, “Kiralanan araçlar 2018 model wolkswagen passat marka, 240 hp 4 çeker, 1968 cc, otomotik vites arazi binek araçlardır. Araç kiralamaları parçalara bölünerek doğrudan temin yöntemiyle 18.4.2018 tarihinden 30.09.2018 tarihine kadar yapılmıştır. Şoförsüz ve yakıtsız araç başı aylık kira bedeli KDV hariç 8 bin TL olup (4 adet araç için 5 ay x 4 adet x 8000=160.000) 160 bin lira kira bedeli oluşmuş ve KDV ilave edilerek ödenmiştir” denildi.

Kanuna da aykırı

237 sayılı Taşıt Kanunu’nun 7inci maddesine göre ise kurumların taşıt ihtiyaçlarını hizmet alımı suretiyle karşılamalarının esas olduğunun vurgulandığı raporda, “taşıtların, muayyen ve standart tipte, lüks ve gösterişten uzak, memleket yollarına elverişli ucuz ve ekonomik olanlarından temin edilmesinin de şart olduğu” belirtildi.

Aynı kanuna göre, kamu hizmetlerinin gerektirdiği taşıt ihtiyacının hizmet alımı yoluyla karşılanmasının temel amacının, kamudaki taşıt giderlerinin asgari seviyeye indirilmesi ve kaynakların savurganlığa yol açılmadan, bütçe olanaklarıyla uyumlu biçimde kullanımının sağlanması olduğu belirtilen raporda, “Bu neden Tarım ve Orman Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğü’nün hizmet aracı ihtiyaçlarının bakanlığın bütçesine konulacak ödenekler ile karşılanması gerekirken Tarım Ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu bütçesinden karşılanmasının mevzuata aykırı olduğu değerlendirilmiştir” denildi.

TKDK savunmada

Sayıştay tarafından hazırlanan raporda belirtilen araç kiralanmayla ilgili olarak Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ise şu savunmayı yaptı: “Kurumumuz Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili kurumu olması hasebiyle, bakanlık özel kalem müdürlüğünden gelen talebin koruma ve güvenlik işlemlerinde kullanılmak üzere bakan adına yapılmış olduğu değerlendirildiğinden, bakanın programlarında bakana refakat ve koruma hizmetinde kullanılmak üzere talep edilen araç kiralaması yapılmıştır. Söz konusu araçlar makam aracı değil hizmet aracı olarak kiralaması yapılmıştır. Yabancı menşeli aracın fiili kullanımının kurumumuzca değil, talebi yapan bakanlık makamı ve özel kalem müdürlüğü tarafından yapılacağından bakanlığın kendi bünyesinde yabancı menşeli araç kullanımına ilişkin tabi olunan mevzuatta bir sakınca görülmediği ve aracın fiili kullanımının bakanlığımızın sorumluluğunda olduğundan hareketle söz konusu yabancı araç kiralama işlemi kurumumuzca gerçekleştirilmiştir. Bulguda yer alan söz konusu işlem 30.09.2018 tarihinde sonlanmış olup, bu tarihten sonra benzer bir araç kiralama işlemi yapılmamıştır. Bundan sonraki süreçteki konuya gereken hassasiyet gösterilecektir.”

About Author

Serdar Öztürk

Serdar Öztürk

Related Articles

TÜM HABERLER