A3 Haber

Termik santrallere yeniden havayı kirletme izni verilecek!

Termik santrallere yeniden havayı kirletme izni verilecek!

Termik santrallere yeniden havayı kirletme izni verilecek!
Kasım 13
09:52 2019

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, sekiz ay önce geri çekilen termik santrallere havayı kirletme izni veren düzenlemenin torba yasaya eklenmesine tepki gösterdi.

Şubat 2019’da beş partinin uzlaşmasıyla TBMM gündeminden çıkarılan “termik santral ile havayı kirletme izni” veren düzenleme bu kez torba yasaya eklenerek gündeme geldi. Önceki uzlaşıyı hatırlatan ve tasarıya tepki gösteren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Bu kudretli şirketler milletvekillerinden daha mı güçlü?” sorusunu yöneltti.

Evrensel gazetesinin haberine göre, toplam 13 termik santrale dördüncü kez havayı kirletme izni verilmek istendiğine dikkat çeken CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Bu kudretli şirketler, sarayda kimleri ikna ettilerse, milletvekillerinden güçlü, grup başkanvekillerinden, imzalarından güçlü olacaklar ki iki buçuk yıllık uzatma almışlar” dedi. AKP iktidarının halk sağlığından değil, 13 santrali işleten şirketlerden yana taraf olduğunu ifade eden Özel, “Meclisin namusunu korumak için tüm siyasi partilere, bu düzenlemenin torba yasadan çıkarılması çağrımızı yineliyoruz” diye konuştu. Özel, daha önce olduğu gibi düzenlemenin geri çekilmesi için çevre örgütleriyle birlikte direneceklerini söyledi.

‘KİRLİ HAVA SOLUMAYA DEVAM’

Getirilen düzenlemeyle Afşin Elbistan, Seyitömer, Tunçbilek, Orhaneli, Çayırhan, Kangal, Soma, Kemerköy, Yeniköy, Çatalağzı ve Yatağan termik santrallerine çevre mevzuatına uyum için tanınan sürenin 2.5 yıl daha erteleneceğini hatırlatan Özel, “Burada yaşayan vatandaşlarımız kirli hava solumaya devam edecek, hava kirliliğiyle ilişkili solunum sistemi hastalıkları başta olmak üzere hastalıklarla boğuşmaya devam edecekler” ifadelerini kullandı.

‘CİNER, LİMAK, BEREKET…’

13 santralin Çelikler Holding, Ciner Enerji, Konya Şeker Enerji, Limak Enerji, İçtaş Enerji ve Bereket Enerji gibi sermaye gruplarına ait olduğunu belirten Özgür Özel, “AKP bu santralleri mevzuata aykırı oldukları gerekçesiyle kapatmak ya da cezalandırmak yerine vatandaşlarımızı cezalandırmayı tercih etmektedir. Bu santrallere, 2018 yılında 559 milyon, 2019 yılında ise 665 milyon TL tutarında kapasite mekanizması teşvik sistemi kapsamında ödeme yapıldığı da dikkate alındığında, bu kadar teşvik verilen, bu kadar kollanan santrallerin, temiz hava için temiz çevre için sorumluluklarını yerine getirememiş olmaları, yeni bir uzatmada bu sorumlulukları yerine getirmeyeceklerinin garantisidir” şeklinde konuştu.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER