A3 Haber

Gazetecileri ‘fişleyen’ SETA’nın mali kaynağını açıklandı: Albayrak ailesi

Gazetecileri ‘fişleyen’ SETA’nın mali kaynağını açıklandı: Albayrak ailesi

Gazetecileri ‘fişleyen’ SETA’nın mali kaynağını açıklandı: Albayrak ailesi
Kasım 14
15:14 2019

“Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” adlı raporuyla gazetecileri fişlemesi tepki çeken SETA’ya dair Almanya hükümetine soru önergesi verildi. Berlin’in soru önergesine verdiği yanıta göre “SETA’yı Albayrak ailesi finanse ediyor.”

Almanya hükümeti, Sol Parti’nin gazetecileri fişlediği gerekçesiyle Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) hakkındaki soru önergesine yanıt verdi. Önergede SETA ile AKP arasındaki ilişkinin yanı sıra merak edilen finansmanına ilişkin sorular yer aldı.

“Büyük ölçüde Albayrak ailesi finanse ediyor”

DW Türkçe’de yer alan habere göre, Alman hükümeti birçok soruyu cevapsız bıraktı; vakfa ve mali kaynağına ilişkin ilk soruya verilen yanıtta ise Albayrak ailesine işaret edildi. Vakfın başında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak bulunurken, mali kaynakla ilgili soruya Alman hükümetinin verdiği yanıt şöyle oldu:

“Federal Hükümet’in bilgisine göre SETA bir devlet kuruluşu değildir. Merkezi Ankara’dadır, İstanbul, Brüksel, Washington, Kahire ve 2017’den beri de Berlin’de bir şubesi bulunmaktadır. Hükümete yakın olan kuruluş büyük ölçüde Albayrak ailesi tarafından finanse edilmektedir.”

“Hükümetle arasındaki bağdan haberdarız”

SETA ile ilgili Alman Federal Meclisi’ne soru önergesi veren Sol Partili Ulla Jelpke, Federal Hükümet’e vakıf ile AKP arasındaki bağa yönelik bilgisini de sordu. Buna cevapta Alman hükümeti, ikisi arasındaki bağdan haberdar olduğunu kaydedip, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın daha önce SETA’da çalıştıklarına dikkat çekiyor.

Ne olmuştu? 

AKP’ye yakınlığıyla bilinen Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” başlığıyla yayımladığı medya raporunda yabancı basın kuruluşlarının Türkçe servislerine ilişkin fişleme notları yayımlamıştı.

SETA’nın mali kaynağına ve faaliyetlerine yönelik HDP ve CHP meclis araştırma önergesi vermiş ancak AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedilmişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER