A3 Haber

Sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 3,2 arttı

Sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 3,2 arttı

Sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 3,2 arttı
Kasım 14
20:53 2019

Sanayi üretiminde bir önceki aya göre yüzde 3,2 artış yaşandı. Geçen yılın aynı dönemine göre artış yüzde 3,4 oldu.

A3 Haber Merkezi – TÜİK Eylül ayı sanayi üretim verilerini açıkladı. Verilere göre Eylül 2019’da bir önceki aya göre yüzde 3,2 artış, bir önceki yıla göreyse yüzde 3,4 artış yaşandı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış verilere göre sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2019 yılı Eylül ayında

Madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %7,5

İmalat sanayi sektörü endeksi %3,3 artarken

Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %1,4 azaldı.

Bu alt sektörlerin endeksteki ağırlıkları şöyle:

  • Madencilik % 6,5
  • İmalat % 81
  • Elektrik %12,5

Sanayi üretimi verileri neler gösteriyor?

Sanayi üretimi verisinin detaylarına baktığımızda:

  • Sanayi Üretimi endeksi 2018 ortalama değeri olan 114,3’ü ilk kez Temmuz ayında aşmış ancak Ağustos’ta gerilemişti. Eylül’de endeks 115,5 değeriyle 2018 ortalamasını yeniden aşmış oldu. Bu değer 2018 Ağustos’unda bu yana kaydedilen en yüksek değer.
  • Eylül ayında sanayideki toparlanmanın tabana yayılmış olduğunu söylemek mümkün. Bir önceki aya göre sadece “İçeceklerin İmalatı”, Kimyasalların ve Kimyasal Ürünlerin İmalatı” ve “Enerji” iktisadi faaliyet alanlarında küçük gerilemeler var. Diğer tüm gruplardaki üretim kıpırdamış.
  • Eylül ayındaki bu performansa rağmen yine de sanayi üretimindeki toparlanma asimetrik olarak devam ediyor. Mart ayından bu yana bir ay artı bir ay eksi endeks değişimine oturmuş gibiyiz.  Ekim verisinin bu kalıbı kırıp kıramayacağını göreceğiz.
  • Ayrıca sektörler ve ana sanayi grupları bazında incelediğimizde örneğin “Düşük Teknoloji” ve “Yüksek Teknoloji” 2018 ortalamalarını aşmışken “Orta Düşük” ve  “Orta Yüksek” teknoloji gruplarında halen ortalamanın altındayız.
  • Endeksteki ağırlığı itibariyle “İmalat Sanayi” detaylarına baktığımızda ise orada da dengesizlikler göze çarpıyor. Örneğin “Ana Metal Sanayi” , “Mobilya İmalatı” gibi önemli alt grupların halen 2016 endeks ortalamalarının bile altında olduğu görülüyor.  Keza gösterge gruplardan “Makine ve Ekipmanların Onarımı ve Kurulumu” da 2017 ve 2018 endeks ortalamalarının altında.
  • Bu yılın yıldızı ise uzak ara “Bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı” grubu olarak devam ediyor. Eylül’deki endeks değeri 2018 ortalamasının %58 üzerinde…
  • Eylül ayının yıldızları ise “Diğer ulaşım araçlarının imalatı” (%15), sürpriz biçimde “Kayıtlı medyanın basılması ve çoğaltılması” (%11), “Deri ve ilgili ürünlerin imalatı” (%10)olmuş.

Ekim ayı Sanayi Üretimi verisi de artı yönde gelirse ekonomideki toparlanmanın güçlenmeye başladığını söyleyebileceğiz.

 

 

 

 

 

 

 

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi 2019 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %0,4 azaldı. Bir önceki çeyreğe göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi ise %1,6 arttı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER