A3 Haber

İbrahim Kalın: Putin Ocak ayında Türkiye’ye geliyor

İbrahim Kalın: Putin Ocak ayında Türkiye’ye geliyor

İbrahim Kalın: Putin Ocak ayında Türkiye’ye geliyor
Kasım 15
22:51 2019

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Putin’in Türkiye’yi Ocak ayının ilk haftasında ziyaret etmesinin planlandığını açıkladı. Kalın, “S-400 ve F-35 için ortak mekanizma bugün itibarıyla çalışmalara başladı” bilgisini verdi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, TRT Haber’de katıldığı canlı yayında, S-400’lerle ilgili “Geri adım söz konusu değil, Türkiye S-400’ü aktif edecek” ifadesini kullandı. Kalın, Putin’in 2020 Ocak’ta Türkiye’yi ziyaret etmesinin planlandığını açıkladı.

Birçok konuya ilişkin konuşan Kalın’ın açıklamalarından satır başları ise şöyle:

  • (S-400 ve F-35 alımı) Beyaz Saray’daki görüşmede benle O’Brien ile görevlendirildik. Biz S-400’leri alma kararını bir gecede vermedik. S-400 ve F-35 için ortak mekanizma bugün itibarıyla çalışmalara başladı.
  • S-400’ler NATO sistemine entegre edilmeyecek. Süreç ABD ile ikili ilerleyecek. Diyorlar ki S-400’leri elinizden çıkarmazsanız kat sayı uygularız. Sonra dediler ki Türkiye’ye geldiği gün yaptırımı başlatırız, bu aşamayı da geçtik. Şimdi aktif hale getirdiğiniz takdirde diyorlar.
  • Anlaşmalar yapıldı, bu süreç belli bir noktaya geldi. S-400’den geri adım yok. Geri adım atmamız söz konusu değil
  • Ocak ayının ilk haftasında Putin’in Türkiye ziyareti planlanıyor. Hem Türk Akım’ın tamamlanmasına binaen bir tören yapılacak hem de ikili ilişkiler görüşülecek.
  • Anlaştığımız şekilde 30 kilometre derinlikte Cerablus’tan Irak sınırına kadar olan bölgede terörden arındırılmış güvenli bölge oluşturulması için Rus tarafının daha fazla konuya eğilmesi gerekiyor.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER