A3 Haber

S-300 mü daha havalı, yoksa S-400 mü? | Süleyman Gençel’in analizi…

S-300 mü daha havalı, yoksa S-400 mü? | Süleyman Gençel’in analizi…

S-300 mü daha havalı, yoksa S-400 mü? | Süleyman Gençel’in analizi…
Kasım 15
13:36 2019

“Ama Yunanistan’da da S-300 var” diye başlayan, Türkiye’nin S-400 satın almasına destek verenlere, küçük bir tarih hatırlatmakta yarar görüyorum.

Yunanistan, S-300 sistemlerini, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin bu sistemi almaya karar vermesi nedeniyle ortaya çıkan krizden sonra aldı. Rum yönetimi 1998’de Rusya’dan S-300 hava savunma sistemi satın almaya karar verdi. Bilindiği üzere Kıbrıs’ın Rusya ile arası çok iyi idi. Hâlâ da iyi. Rum kesimine yerleştirilmek için alınan S-300, Türkiye’nin şiddetli itirazı ve baskısından dolayı adaya yerleştirilemedi ve Yunanistan’a devredildi.

Yunanistan, 4 batarya ile 16 fırlatma rampası ve 80 füzeden oluşan sistemi Rus silahı olması nedeniyle kullanamadı ve Girit Adası’nda bir depoya koydu. NATO ve ABD ile gerginlik yaşamamak için S-300’leri depodan çıkartmak istemediği düşünülen Yunanistan, daha sonra S-300’leri kendi ulusal hava savunma sistemine entegre etme kararı aldı. Yunanistan Hava Kuvvetleri, 2013’te Girit Adası’ndaki NATO’ya ait tesislerde “Beyaz Kartal” isimli askeri tatbikat sırasında S-300’leri kullandı. NATO üyelerinden bu teste eleştiri gelmedi.

Bir başka NATO üyesi Bulgaristan’ın da 5’er fırlatıcıdan iki ünite halinde S-300 sistemlerine sahip olduğu biliniyor. Bulgaristan da, bu sistemi AB öncesi satın almıştı.

Slovakya ise Çekoslovakya’dan miras kalan bir adet S-300 füze bataryası ile 48 adet füzeyi elinde bulunduruyor.

Sistem, 1978’den beri Yunanistan, Bulgaristan ve Slovakya’nın dışında Rusya, Çin, Hindistan, Kazakistan, Venezuela, Ermenistan, İran, Suriye, Azerbaycan, Belarus, Ukrayna ve Vietnam’da bulunuyor.

Bakarsanız, hepsi bir dönem Rusya’nın uydusu olan ülkeler.

Yoksa biz de mi uydu olduk?

Bu arada ABD de, geçmişte S-300 hava savunma sistemlerini “öğrenmek için” satın aldı…

S-400 ise Türkiye dışında sadece Çin ve Belarus’ta bulunuyor. Hindistan ve Suudi Arabistan da bu sistemi talep ediyor.

About Author

Süleyman Gencel

Süleyman Gencel

Related Articles

TÜM HABERLER