A3 Haber

Valilik gölü eski haline getirdi: 12 bin yıl öncesine!

Valilik gölü eski haline getirdi: 12 bin yıl öncesine!

Valilik gölü eski haline getirdi: 12 bin yıl öncesine!
Kasım 15
19:51 2019

‘Define’ iddiasıyla izin alınarak kazı yapılan Dipsiz Göl’den geriye taş ve toprak yığını kaldı. Valilik gölün eski haline getirildiğini açıklasa da geriye sadece toprak yığını kaldı. 12 bin yıllık Dipsiz Göl’ün ‘eski hali’ yürek burktu.

Gümüşhane’nin merkezine bağlı Dumanlı köyü sınırlarında bulunan Taşköprü Yaylası’nda yer alan, kaynağı ve akarı olmayan Dipsiz Göl’de, yasal izinle yapılan kazı tamamlandıktan sonra ekipler alandan ayrıldı. Define iddiası üzerine yasal izinleri alınarak tahrip edilen ve Valiliğin alanın eski haline getirildiği açıklamasını yaptığı Dipsiz Göl’ün toprakla doldurulduğu görüldü.

Gümüşhane Valiliği, Dipsiz Göl’deki kazı çalışmasıyla ilgili 14 Kasım’da yazılı açıklama yaptı. Kazı çalışması için 2 kişinin, ‘define’ iddiasıyla İstovrama mevkisi 137 ada 98 No’lu parselde kazı talebinde bulunduğu belirtilen açıklamada, ilgili kurumların ‘olumlu’ görüş verdiği ileri sürülerek kazıya bu yüzden izin verildiği belirtildi. Açıklamada, “Hazırlanan ruhsata istinaden 06.11.2019 tarihinde belirtilen alanda İçişleri Bakanlığı temsilcisi, Maliye Bakanlığı temsilcisi ve Müze Müdürlüğü temsilcisi ile jandarma ekipleri gözetiminde define kazısı yaptırılmıştır. 4 gün süren arama çalışması sonrasında, 10.11.2019 tarihi itibarıyla da alanda kapatma işlemi yapılarak alan eski haline getirilmiştir. Define araması yapılan alanda taşınır, taşınmaz herhangi bir kültür varlığına rastlanmamıştır” ifadelerine yer verildi.

Su akarı için plastik boru koyuldu

Kaynağı ve akarı olmayan, Buzul Çağı’ndan kalma, 12 bin yıllık krater Dipsiz Göl’de tamamlanan kazı çalışmalarının ardından ekipler dün alandan ayrıldı. Valiliğin, göl alanının eski haline getirildiğini açıkladığı Dipsiz Göl alanının toprakla doldurularak, kapatıldığı görüldü. Yol seviyesi ile birleştirilen göl alanına bir de su akarı için plastik boru koyuldu. Su kalmayan göl alanı, taş ve toprak yığını haline döndü.

‘Define’ iddiasını ortaya atan ve gölde kazı yapılmasını talep eden kişilerin kimliği ise halen açıklanmadı. (DHA)

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER