A3 Haber

İstinye Park projesi için askeri alanı feda etmişler!

İstinye Park projesi için askeri alanı feda etmişler!

İstinye Park projesi için askeri alanı feda etmişler!
Kasım 16
17:17 2019

İzmir’de yapımı devam eden İstinye Park projesinde Milli Savunma Bakanlığı’na ait olan ve ‘askeri alan’ statüsündeki parselin, inşaatın devam etmesi için becayiş edildiği ortaya çıktı. Konuyla ilgili açıklama yapan Avukat Mustafa Kemal Turan, projenin kamuya zararlarını sıralarken, ”Saadet zincirinin son halkası, askeri alanların becayişi. Holdingin rantı için askeri alanları feda etmeyin” diye konuştu.

A3 Haber Merkezi | İzmir’de tartışmalara neden olan ve “ÇED olumlu” kararının mahkeme tarafından iptal edilmesine rağmen inşaatı devam eden İstinye Park projesinde yeni bir gelişme ortaya çıktı. İstinye Park inşaatının devam etmesi için mülkiyeti Milli Savunma Bakanlığı’na ait, imar planlarında “askeri alan” olarak belirlenen parsellerin becayiş edildiği öğrenildi.

Konuyla ilgili İstinye Park inşaatı önünde açıklama yapan Avukat Mustafa Kemal Turan, İstinye Park projesinin durdurulmasına yönünde çok sayıda mahkeme kararı olduğunu ifade etti. Avukat Turan, “proje sahiplerinin İzmir 2. İdare Mahkemesinin imar planlarına ilişkin verdiği yürütmeyi durdurma kararını bertaraf etmek için askeri alanların becayiş edildiğini” belirtti.

“Rant için askeri alaları feda etmeyin”

Avukat Turan, askeri alanların, holdinglerin rantı uğruna feda edilmemesi gerektiğini vurgularken, “Askeri alan becayişi son derece tehlikeli bir hukuksuzluktur. Askeri alanlar holding rantı için feda edilmemelidir. Eğer mahkeme kararına karşı hile mekanizmasına engel olunmazsa, mahkemelerin verdiği her imar planı iptal kararını bertaraf etmek için Askeri Alanların kullanılmasının yolu açılacaktır. Bu hukuka aykırı uygulamalar ülkede Askeri Alanların tamamen ortadan kaldırılması tehlikesini de beraberinde getirmektedir. Tüm İzmir halkı ve hatta tüm ülke bu uygulamaya karşı çıkmalıdır. Bölge halkı olarak bu hususta sonuna kadar mücadele etme azmi ve kararlılığı içindeyiz” diye konuştu.

“Kamu yararına aykırı işlemler”

İstinye Park projesinin sahibi holdingin kamu yararına aykırı işlemler yaptığını savunan Avukat Turan, “Özellikle Ege Ordu Komutanlığı, Genel Kurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığından ricamız şudur; mahkemelerin verdiği haklı iptal kararlarını bertaraf etmek adına, mülkiyeti Milli Savunma Bakanlığına tahsisli ve imar planında Askeri Alan olarak düzenlenmiş olan İzmir ili Karabağlar İlçesi 6097 Ada 1 Parsel sayılı taşınmazın becayişte kullanılmasını lütfen dikkatli inceleyiniz. Bu inceleme yapılırken de holding rantı için kamu yararına aykırı hangi işlemlerin yapıldığı dikkatle irdelenmelidir” dedi.

Saadet zincirinin son halkası: Askeri alanların becayişi

Yetkilileri göreve davet eden Avukat Turan, “Bunca hukuka aykırı işlemin sonucunda oluşturulan saadet zincirinin son halkası olarak askeri alanların becayiş edilmesini, deyim yerinde ise ‘örümcek ağından yapılmış terazide sinek yumurtası tartma hassasiyetinde’ incelemenizi istiyoruz. Bu konuda devletin tüm kurumlarını göreve davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

Avukat Turan, tepkilerin odağındaki holdingin hayata geçirmek istediği İstinye Park projesinde kamunun bugüne dek zarar gördüğünü ve daha büyük zararların da ortaya çıkacağını belirtti.

‘Projenin kamuya zararı saymakla bitmiyor’

Projenin kamuya zararlarını sıralayan Av. Turan, “Holdinge yasal yapılaşma hakkının 15 katı verildiği için bu yoğunluk bölgenin ulaşımını felç edecektir. Holding rantı için yapılan alt geçit ve üst geçitler de burada ulaşımı çözemeyecek ve holding rantı için bölgenin ulaşımı mahvolacak. Sırf holdingin ön tarafı açılsın diye Konak Belediyesi’ne ait gelir getiren Shell Akaryakıt İstasyonu holdinge satılmıştır. Holding için İmar Kanuna aykırı olarak imar planında açık pazar alanı, taşıt yolu, resmi tesis alanı, yeşil alan, çocuk parkı, yaya yolu vs. gibi tüm İzmir halkının kullanacağı alanlar ticaret merkezine çevrilmiştir” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER