A3 Haber

Anayasa Mahkemesinden gazetecilere darbe

Anayasa Mahkemesinden gazetecilere darbe

Anayasa Mahkemesinden gazetecilere darbe
Kasım 19
19:00 2019

Anayasa Mahkemesi, gazetecilere fazla çalışma ücretlerini zamanında ödemeyen işverenlere yüzde beş faizle ödeme yapmasını iptal etti. TGS, gazetecilerin haklarının budandığını belirtirken CHP Milletvekili Utku Çakırözer de “Patronların teşebbüs hürriyeti, basın ve ifade özgürlüğünün önüne kondu” dedi.

Bakırköy 13. İş Mahkemesi, ödenmeyen fazla çalışma ücreti ile fazla çalışma ücretinin günlük yüzde beş fazlası olan alacaklarının tahsiline karar verilmesi talebiyle açılan alacak davasında itiraz konusu kuralların Anayasa’ya aykırı olduğu kanısına vararak Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.

İtirazı inceleyen AYM, kararı Anayasa’ya aykırı bularak iptaline karar verdi. AYM, gününde ödenmeyen normal ücretlerin günlük yüzde beş fazlasıyla ödenmesine ilişkin hükmün iptal istemini ise reddetti.

AYM: İşverene aşırı külfet getiriyor

Bakırköy 13. İş Mahkemesi yüzde beş faizin gazetecilere ayrıcalık tanıdığı ve bunun eşitlik ilkesini zedelediğini ileri sürdü. İtirazı değerlendiren AYM kararında, yüzde beş fazla ödeme kuralının çok yüksek meblağlara ulaşabildiği ve işverene aşırı bir külfet getirdiğini belirtti.

Türkiye’deki enflasyon ve faiz oranları dikkate alındığında söz konusu kuralın orantılı olamayacağını, bu nedenle kuralın ölçülülük ilkesini ihlal ettiğini savunan AYM, bu kararı dört üyenin karşı oyuna karşılık oy çokluğuyla aldı.

Çakırözer: Madde haber alma hakkının güvencesi

CHP Milletvekili Utku Çakırözer de, iptal kararına ilişkin “Patronların teşebbüs hürriyeti, basın ve ifade özgürlüğünün önüne kondu” diyerek bir açıklama yayınladı.

Çakırözer açıklamada, “Bu madde gazetecilerin halkın haber alma hakkına tam olarak hizmet edebilmesinin güvencesiydi. İktidarın ve işverenlerin ağır baskısı altındaki gazetecilerin ücret hakları ellerinden alındı. Gazeteci kovmak kolaylaştı. Zaten işsizliğin en çok yaşandığı mesleklerden biri olan gazetecilikte işsizlik daha da artacak” diye konuştu.

Kararın, hükümete yakın medyada kapsamlı işten çıkarmaların yaşandığı bir dönemde alındığına dikkat çeken Çakırözer, Meclis’teki tüm partilere basın ve ifade özgürlüğünün daha fazla yara almaması için derhal yeni bir kanuni düzenleme yapılması çağrısında bulundu.

TGS: Gazetecilerin haklarını budamayın

Anayasa Mahkemesi’nin kararına bir tepki de Türkiye Gazeteciler Sendikası’ndan (TGS) geldi. Gazetecilerin kamu görevi yürüttüğü hatırlatılan açıklama şöyle: “Gazetecilerin meslek güvencelerinin kaybolması aynı zamanda varlığı zaten son derece tartışmalı ve sınırlı hale gelmiş olan basın özgürlüğünün de tamamen kaybolmasına yol açacaktır. Bugün, çoğunluğu asgari ücret seviyesinde ücretle ve güç odaklarının her türlü ağır saldırısı altında çalışan gazetecilerin yaptığı ve karşılığını alamadığı fazla mesai ücretlerinin zamanında ödenmemesine ilişkin düzenlemenin, Anayasa’ya aykırılık nedeniyle iptal edilmesinin kendisinin Anayasa’ya aykırı olduğu kanaatindeyiz. Gazetecilerin görevlerinin toplumsal yaşamdaki büyük öneminin yok sayılmasının sonuçları ağır olacaktır. Gazeteciler zaten işsizlik, düşük ve süresinde ödenmeyen ücretler, patron ve hükümetlerin ağır baskısı altında nefes almaya çalışırken, süresinde verilmeyen alacağının, yine mahkemelerce yapılan yüksek takdiri indirimlerle ödenmesine dahi tahammülsüz olunması, gazetecilerin basın mesleğinden uzaklaşmaları ve halkın haber alma hakkının çok ağır darbe alması anlamına gelecektir.”

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER