Dünyanın akciğerleri Amazon ormanlarında kırmızı alarm
Brezilya, ülkedeki Amazon yağmur ormanlarındaki ormansızlaşma oranının 2008’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını açıkladı.
Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü (INPE) raporunda, ülkenin Amazon ormanlarındaki kaybın, ağustos 2018 ile temmuz 2019 arasında, önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 30’luk bir artışla 9 bin 762 kilometrekareye ulaştığı bildirildi.
Brezilya’nın Para eyaletindeki orman kayıplarının, 2018-2019 döneminde kaydedilen tüm ormansızlaşmanın yaklaşık yüzde 40’ını oluşturduğunu bildiren yetkililer, Roraima ve Amazonas eyaletlerindeki yasa dışı ağaç kesimlerinin de belirgin şekilde arttığına dikkati çekti. Verilerin gelecek yıl doğrulanacağı bildirildi.
Hükümete çağrı
Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) tarafından yapılan açıklamada, “Amazon’un hala yok ediliyor olması kabul edilemez” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, ormansızlaşmanın, Brezilya hükümetinin bunu önlemek için güçlü bir eylemde bulunmadığı sürece hızlanacağı kaydedildi.
Bu yıl 83 binden fazla yangın çıktı
INPE, ağustos sonunda yayımladığı raporda, Brezilya’daki Amazon ormanlarında yılın ilk 8 ayında 83 binden fazla yangın çıktığını bildirmişti.
Yeryüzündeki oksijenin yüzde 20’sini sağlayan, ‘Dünya’nın akciğerleri’ olarak adlandırılan Amazon Yağmur Ormanları yılda 1 milyar tondan fazla atmosferik karbonun emilmesini sağlıyor.
Dünyadaki hayvan ve bitki türlerinin de yüzde 10’unu barındıran Amazonlar, 8 ayrı Güney Amerika ülkesinde yaşayan 400’den fazla yerli kabileye de ev sahipliği yapıyor.