‘Yargının içindeki güç savaşları devam ediyor’
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Yargıtay’ın bozma kararının ardından Cumhuriyet davası için yapılan yeniden yargılamada ‘mahkumiyet yönünde verilen direnme kararına’ tepki gösterdi. Eski Diyarbakır Baro Başkanı Tanrıkulu, “Yargının içindeki güç savaşları ve adalete direniş devam ediyor” yorumunu yaptı.
Cumhuriyet davasından çıkan Kadri Gürsel’e beraat ve diğer yargılananlar için Yargıtay’a direnme kararı çıktı.
Kararın ardından kişisel Twitter hesabından açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu şunları söyledi:
“Yargının içindeki güç savaşları ve yargının adalete karşı direnişi devam ediyor; #CumhuriyetDavası’nda, 27. Ağır Ceza Mahkemesi Yargıtay’ın beraat yönündeki kararına uymayarak verdiği mahkumiyet kararında direnme kararı verdi. Nihai ve kesin kararı Yargıtay Ceza Genel Kurulu verecek.”
“Duruşmanın bugün olacağını biliyorlardı'”
İstanbul Anadolu Adliyesi’nin önünde de bir açıklama yapan Tanrıkulu, burada 27. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin bir hafta önce ‘atandığını’ savunarak, “Atama kararı verildiğinde, duruşmanın bugün olacağını biliyorlardı ve bu heyet geçen hafta Yargıtay’ın bozma kararından sonra tahliye edilen Ahmet Altan’a da tutuklama kararı veren heyet. Yargı içindeki güç savaşlarının bu davalar üzerinden devam ettiğini ve adalet ile dürüst yargılama ilkelerinin ayaklar altına alındığını söylemek zorundayım” dedi.
Yerel mahkemenin istediği cezalar
Yargıtay, Cumhuriyet Gazetesi eski çalışanları Orhan Erinç, Akın Atalay, Murat Sabuncu, Aydın Engin, Hikmet Çetinkaya ve Ahmet Şık hakkında verilen mahkûmiyet kararlarını bozarak Şık dışındaki sanıklar için beraat talebinde bulunmuştu.
Ahmet Şık hakkında da “terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım” suçlamasıyla verilen mahkûmiyet kararını bozup Şık’ın “örgüt propagandası” suçundan yargılanmasına hükmetmişti.
Yerel mahkeme “örgüte yardım” suçlamasıyla Akın Atalay 7 yıl 13 ay 15 gün, Orhan Erinç’e 6 yıl 3 ay, Bülent Utku’ya 4 yıl 6 ay, Murat Sabuncu’ya 7 yıl 6 ay, Aydın Engin’e 7 yıl 6 ay ve Ahmet Şık’a ise 7 yıl 6 ay hapis cezası vermişti.
Ne olmuştu?
Cumhuriyet Gazetesi yöneticisi, yazarları ve çalışanları hakkında “PKK/KCK ve FETÖ/PDY”ye üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” iddiasıyla dava açılmış, yayın politikası iddianameye konu edilerek, haberler, yazılar ve karikatürler suçlama konusu yapılmıştı.
İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, gazete çalışan ve yöneticileri hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu’ndan Cumhuriyet Başsavcıvekili Mehmet Akif Ekinci ve Cumhuriyet Savcısı Yasemin Baba’nın hazırladığı iddianameyi kabul etmişti.
Yargıtay’ın bozduğu ‘Cumhuriyet’ davasında savcı yine ceza talep etti