A3 Haber

Vatandaşlık, ev, tazminat: ÖSO üyelerine ne kadar maaş veriliyor?

Vatandaşlık, ev, tazminat: ÖSO üyelerine ne kadar maaş veriliyor?

Vatandaşlık, ev, tazminat: ÖSO üyelerine ne kadar maaş veriliyor?
Kasım 26
16:17 2019

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “50 milyar doları 3.5 milyon Suriyeliye harcamış. Çarpın, bölün kişi başına 82 bin lira yapıyor… Nereye gitti bu para? Bu para ÖSO’ya maaş olarak gitti” dedi. Peki bu paranın ne kadarı ÖSO’ya ayrılıyor?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Birleşmiş Milletler (BM) toplantısında, “Suriyelilere 50 milyar dolar harcamışız” sözleriyle ilgili konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, paranın ÖSO’ya gittiğini söyledi.

“Kişi başı 82 bin lira yapıyor, bu para ÖSO’ya gitti”

Temelli, açıklamasında şunları belirtti:

“50 milyar doları 3.5 milyon Suriyeliye harcamış. Çarpın, bölün kişi başına 82 bin lira yapıyor. Suriyeli aileler beş kişi olsa aile başına 400 bin lira harcadık demek istiyor. Suriyelilerin haline baktığınızda böyle bir harcama görüyor musunuz? Nereye gitti bu para? Bu para ÖSO’ya maaş olarak gitti. Bu para bizim hakkımızdan çalındı gitti. Hakkımızı gasp ettiler, ÖSO çetelerini beslediler ve o çeteler eliyle kuzeydoğu Suriye’ye bu harekatı gerçekleştirdiler.”

ÖSO üyelerine ne kadar maaş veriliyor?

Sayısı 50 binin üzerinde olan ÖSO üyeleri, 2016 yılından beri Türkiye’den maaş alıyor. ÖSO üyelerinin maaşları kesin olarak bilinmezken, verilen paranın ortalama 1000 liranın üzerinde olduğu söyleniyor.

Sputnik’in haberine göre ÖSO üyeleri, geçtiğimiz yıl lirada yaşanan değer kaybının ardından maaşlarının lirayla ödenmesine tepki göstererek, aldıkları paranın dolar ve Suriye poundu cinsinden düştüğünü belirtmişlerdi.

ÖSO üyelerine verilen aylık maaşın toplamda 50 milyon liranın üzerinde olduğu aktarılıyor.

Vatandaşlık, ev, tazminat…

ÖSO yetkilisi Mustafa Sejari, Twitter üzerinden Suriye’de düzenlenen operasyonlarda ölen ÖSO üyelerinin yakınlarına vatandaşlık ve ev verildiğini açıklamıştı.

Sejari’nin aktardığına göre ölen ÖSO üyelerinin eşlerine ve çocuklarına Türkiye vatandaşlığı veriliyor, evli olmayanlarınsa ebeveynleri bu haktan yararlanıyor.

Mustafa Sejari’ye göre ölen ÖSO üyelerinin yakınlarına 30 bin lira verilirken, kalıcı sakatlığı olanlaraysa 15 bin lira veriliyor.

Ayrıca kalıcı sakatlık yaşayanlar vatandaşlıktan yararlanırken, ölen ÖSO üyelerinin ailelerine barınma imkanı sağlanıyor.

Reuters’tan Khalil Ashawi’nin haberine göreyse ÖSO komutanı Teğmen Abdullah Halawa, saldırılarda ölenlere, 9 bin 142 dolar verildiğini iddia etti.

Habere göre Suriye’den ölen bir ÖSO’cunun babası, “Türk kardeşlerimiz bize çok yardım ediyor. Bize vatandaşlık ve Türk topraklarında ev sözü verdiler” demişti.

Diyanet de işin içinde

Türkiye, Suriye’de sadece ÖSO üyelerine maaş vermiyor. Sağlık çalışanlarının yanı sıra, Suriye’de ÖSO kontrolündeki bölgelerde bulunan din görevlilerinin maaşları da Türkiye tarafından ödeniyor.

Independent Türkçe’nin aktardığına göre Suriye’de ÖSO kontrolündeki bölgelerde imamların maaşı 700 TL olarak belirlenirken müezzinlere uygun görülen ücret ise ise 500 TL. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından eğitilen Suriyeli polislere ödenen para da yemek bedeli dahil 600 ila 800 TL arasında değişiyor. Kamu görevlilerinin maaşları PTT şubeleri kanalıyla ödeniyor.

Diyanet’in ayrıca Suriye’de 100’ün üzerinde caminin onarımını tamamladığı, 150’nin üzerinde camide tadilata devam ettiği aktarılıyor. Diyanet üzerinden ÖSO kontrolündeki bölgedeki dini faaliyetlere her ay 1 milyon-1,5 milyon lira ayrılıyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER