A3 Haber

Türkiye sınırında bekleyen yeni göç dalgası: Afganlar

Türkiye sınırında bekleyen yeni göç dalgası: Afganlar

Türkiye sınırında bekleyen yeni göç dalgası: Afganlar
Kasım 27
10:42 2019

Türkiye-İran sınırında Avrupa’ya gitme umuduyla bekleyen Afganların sayısı her geçen gün artıyor. BM verilerine göre Türkiye’de 170 bin Afgan sığınmacı bulunuyor. 5 milyon sığınmacıyı barındıran Türkiye, İran sınırından gelecek Afgan uyruklu yeni bir göç dalgasıyla karşı karşıya.

 İran’da akaryakıt fiyatlarına zam yapılmasının ardından karara tepki gösteren yüz binlerce İranlı sokaklara indi. Gerilimin her geçen gün tırmandığı İran’da protestolar sürerken, Türk kamuoyunda “İran’dan bir göç dalgası gelir mi” sorusu tartışılmaya başladı.

Yaklaşık 5 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye’de 3 milyon 682 bin Suriyeli sığınmacı bulunuyor. Suriyeli sığınmacılar ülkelerinde başlayan savaşın ardından Türkiye’ye adeta akın etti. Benzer bir göç dalgasının şimdi de İran’dan gelme ihtimali Türk kamuoyunda tartışmalara neden oldu. Öyle ki İran sınırında yaklaşık bir milyon Afgan, Avrupa’ya gitmenin hayaliyle Türkiye sınırında bekliyor.

Suriyelilerden sonra en büyük sığınmacı grup Afganlar

Afganistan 2001’de ABD tarafından işgal edildi ancak ülkede çatışmalar halen bitmedi. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) verilerine göre Türkiye’deki Afgan sığınmacı sayısı 170 bin ancak sayıları her geçen gün artıyor. Afganlar, Suriyeli sığınmacılardan sonra Türkiye’deki en büyük ikinci sığınmacı grubunu oluşturuyor.

Afganlar kilometrelerce yol yürüyerek Türkiye’ye geçiyor

Afganlar sınırda beklerken, Türkiye sınırlarındaki mayın tarlalarını temizliyor

T.C. Milli Savunma Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Miletler Kalkınma Programı (UNDP) ortak programı ile Türkiye’nin doğu sınırlarında mayınların temizlenmesi ve sınır gözetleme kapasitesi arttırılması hedefleniyor. Program süresince en az 15 milyon metrekarelik bir alanı kaplayan 551 mayın tarlasının temizlenmesini ve 222 bin kara mayınını imha edilecek.

Afgan sığınmacıların hayali Avrupa’ya geçmek

AB mayın temizliği için mali yardım yapıyor

AB, mayın tarlalarının imha edilmesi için Türkiye’ye mali yardımda bulunuyor. AB’nin mali desteği ile Türkiye’nin Mayın Yasağı Antlaşması kapsamındaki taahhütlerini yerine getirmesi hedefleniyor.

Türkiye’de ilk mayınlar 1950’de döşendi

Türkiye’de ilk mayınlar 1950 ile 1955 yılları arasında döşendi. Türkiye,  sınırlarına mayın döşemesinin nedenini yıllar boyunca, sınırlardan kaçak girişler ve terörle mücadele olarak açıkladı.

Türkiye sınırlarında 222 bin kara mayınının temizlenmesi hedefleniyor

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER