A3 Haber

AYM, Ensar Vakfı protestosuna kesilen cezayı iptal etti

AYM, Ensar Vakfı protestosuna kesilen cezayı iptal etti

AYM, Ensar Vakfı protestosuna kesilen cezayı iptal etti
Kasım 28
13:36 2019

Anayasa Mahkemesi, Ensar Vakfı’nı protesto eden Hayriye Özde Çelikbilek’e polis tarafından kesilen 219 liralık idari para cezasını iptal etti. Mahkeme, cezanın toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlali olduğuna karar verdi.

A3 Haber Merkezi | Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi öğrencisi Hayriye Özde Çelikbilek, 2016 yılının Mart ayında ortaya çıkan Ensar Vakfı yurtlarında kalan öğrencilere tecavüz olayını protesto etmek için vakfın Ankara Şubesi önünde protesto eylemine katıldı.

Protestocu grup ellerinde “Tecavüz yuvası Ensar Vakfı kapatılsın” yazılı pankart ile bir süre eylem yapıp slogan attıktan sonra dağıldılar. Bu sürede eylemi duyan polis de Ensar Vakfı Ankara Şube Başkanlığı önüne geldi.

Evine operasyon yapıldı

Vakıf binasında inceleme yapan polis, şube tabelası ve bina duvarında sprey boya ile “tecavüzcü Ensar” yazıldığını tutanak altına alarak olay yerinden ayrıldı. Polisin bina ve çevredeki güvenlik kameralarını inceleme sonucu eyleme katılan bazı kişiler belirlendi.
Yapılan operasyon sonucu Hayriye Özde Çelikbilek polis tarafından evinden gözaltına alınarak Çankaya İlçe Emniyet Müdürlüğüne getirildi. Çelikbilek’e Kabahatler Kanunu 32. maddesi uyarınca 219 lira idari para cezası kesildi.

Mahkeme itirazı reddetti

Kesilen idari para cezasının usulsüz olduğu gerekçesi ile Ankara 3. Sulh Ceza Mahkemesine başvuran Hayriye Özde Çelikbilek, protestonun barışçıl olduğu dikkate alınarak eylemin ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu savundu. Mahkeme ise idari para cezasının usul ve yasaya uygun olduğunu belirterek 15 Haziran 2016 tarihinde başvuruyu reddetti.

AYM son sözü söyledi

Yaptığı itirazın mahkemece reddedilmesi üzerine Hayriye Özde Çelikbilek, Anayasa Mahkemesine başvurdu. Çelikbilek başvurusunda, “bir protesto eylemine katıldığı için para cezası verilmesinin toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğini” savundu.

Konuyu inceleyen Anayasa Mahkemesi de uygulamanın ihlal olduğuna karar verdi.

Resmi Gazetede yayımlanan Anayasa Mahkemesi kararında şu görüşlere yer verildi: “Anayasa’nın 34. maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine, kararın bir örneğinin toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapmak üzere Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği’ne gönderilmesine oy birliği ile karar verildi.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER