A3 Haber

‘Ethem Sancak’ın yeğeni üç ay ömürlü kan ürünlerini ucuza ithal edip yüzde 1800 kârla sattı’

‘Ethem Sancak’ın yeğeni üç ay ömürlü kan ürünlerini ucuza ithal edip yüzde 1800 kârla sattı’

‘Ethem Sancak’ın yeğeni üç ay ömürlü kan ürünlerini ucuza ithal edip yüzde 1800 kârla sattı’
Kasım 30
16:39 2019

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Ethem Sancak’ın yeğeni Murat Sancak’a ait olan Maxicells AŞ’nin, üç ay miadı kalmış kan ürünlerini yok pahasına Türkiye’ye sokup yüzde 1800 kârla hastalara ve eczanelere fatura ettiğini ileri sürdü.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, SGK ve Türk Kızılay’ı tarafından yürütülen kan ürünü projesi ihalesinin, 2017 yılında 12 yıllığına Ethem Sancak’ın yeğeni Murat Sancak’a verildiğini söyledi.

Özel usülsüz olduğunu iddia ettiği ihale sürecini şöyle anlattı: “Yerli ve milli kan ürünü üreteceğiz dediler. Bunun için kan ürünü satan 7 firmayı bir toplantıya çağırdılar. 11 firma daha geldi, 18 firmayla müzakerelere başladılar. Herkes bildiğini anlatacak dediler. Kan ürününü yurt dışından getiren kim varsa, yazılı olarak bilgileri aldılar, dosyaları istediler, sonra firmaları azalttılar azalttılar. En sonunda şeffaf olmayan ve açık bir ihale yöntemiyle değil müzakere yöntemiyle kan ürünü işini bilen firmaları da ekarte edip, bütün bilgileri, bütün formülleri bir firmaya verdiler, sen kazandın dediler. O firmanın adı bildiğiniz gibi Maxicells, sahibi de Murat Sancak’tır.”

Maxicells firması adına imza yetkilisi kişinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın Vekili Hakan Kazancı olduğunu söyleyen Özel, “Eczacıların yüzde 15’lik çorbasına kaşık atanlar aldıkları teşvikle tek alıcı tek satıcı olmuşlardır. Alınan ürünler, Türkiye’nin en az satılan, ruhsatı duran ama sahada faal olmayan kan ürünü firmasına yapılan cazip teklifle ondan alınmıştır. Bu firma Avrupa’dan Türkiye’ye bir yıldan az miadı olan kan ürünü sokulması yasakken, Avrupa’da üç ay miadı kalmış kan ürünlerini bedavaya, yok pahasına sokup, yüzde 1800 kârlarla hastalara ve eczanelere fatura etmektedir” dedi.

Özel sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu ihale onlara Türkiye’de beş tane kan toplama merkezi kurmaları, o merkezlerden toplanan kanları Almanya’da, Avrupa’da işletip menşeili milli üretim yeri yabancı olan kan ürünü olarak satmaları, beş yıl içinde devletten aldıkları arazide kan ürünü üretmeleri için verilmişken, iki yıllık süre zarfında ne bir tek toplama merkezi için faaliyetlere başlanmış, ne bir tek çivi çakılmıştır. 12 yılı bulan bir iltimasla, görülmemiş bir karlılıkla, Sancak’ın Maxicell’i bu sistemi emmekte, eczacının iyi niyetini istismar etmektedir.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER