A3 Haber

İzmir’in ünlü ailesi de konkordato istedi

İzmir’in ünlü ailesi de konkordato istedi

İzmir’in ünlü ailesi de konkordato istedi
Kasım 30
15:51 2019

İzmir’in tanınmış ailelerinden Akgermanlar dört şirketleri için mahkemeden konkordato talebinde bulundu. Mahkeme, dört şirket ile Akgerman ailesinden üç kişiye geçici mühlet verdi

Ekonomik sıkıntılarla boğuşan İzmir’in tanınmış ailelerinden Akgermanlar, borçlarını ödeyemeyince mahkemeye başvurarak konkordato talebinde bulundu. İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi, Akgerman ailesine ait şirketler ile Bülent Akgerman, Levent Akgerman ve Öner Akgerman’a geçici mühlet kararı verdi.

Dededen toruna sanayiciler

İzmir ekonomisinde önemli bir yere sahip olan Akgerman ailesi sanayiciliğe dede Bedri Akgerman Çimentaş Çimento Fabrikası’nı kurmasıyla atıldı. İzmir ilk sanayi kuruluşlarından biri olan Çimentaş, Akgerman ailesi tarafından 2001 yılında İtalyan sermayeli Caltagirone Grubu’na bağlı Cemen-tir Holding’e toplam 227 milyon dolara satıldı. Türkiye’ye 2001 yılında yapılan en yüksek tutarlı yabancı sermaye girişi olarak değerlendirilen bu işlemin ardından, Akgerman Şirketler Grubu, satış işleminin üzerinden sekiz ay geçtikten sonra AKG Gazbeton şirketinin yüzde yüzünü İtalyanlardan satın aldı.

Şirketler gittikçe arttı

Akgerman Ailesi tarafından 2000’li yılların başında kurulan, Çimentaş’ın satışı sonrası İtalyanların çoğunluk hissesinee sahip olduğu AKG Grubu’nun geri alınmasından sonra aile önemli yatırımlar yapmaya başladı. AKG Grup, İzmir, Kırıkkale ve Çorlu’daki tesislerinde yılda toplam 1 milyon 713 bin 960 metreküp gazbeton üretim yapan AKG Gazbeton’un yanında İzmir kıyılarında yılda 3 bin 350 ton kapasiteli üç balık çiftliği de kurdu. MORE su ürünleri yanında Ertuğ balık üretim tesisleri de AKG Grup’un şirketleri arasında yer alıyordu.

Gazbeton’a yabancı ortak

AKG Gazbeton, 2011 yılında 16 ülkede fon yöneten ADM Capital ile ortak oldu. ADM Capital, yüzde 45.7 pay ve 15 milyon euro ile AKG Gazbeton’a azınlık ortağı olurkan şirketin yönetimi Levent Akgerman tarafından yürütülmeye devam etti. 2019 yılı başında İzmir Kemalpaşa’daki fabrikasında 80 çalışanını işten çıkaran şirket, tazminatlarını ve içeride kalan ücretlerini almak için eylem yapan işçilere, 31 Aralık 2019 tarihinde haklarının ödeneceği, buna karşılık ise işçilerin alacakları ilgili dava açmayacağını içeren bir protokol dayatması ile gündeme gelmişti.

En büyük alacaklı Odeabank

2019 yılının başından itibaren okonomik sıkıntılar yaşamaya başlayan İzmir’in tanınmış ailelerinden Akgerman’ların şirketi AKG Grup, öncelikle en büyük alacaklısı ana hissedarı Lübnan merkezli Bank Audi grubunun Türkiye’deki yatırımı olan Odeabank’ın kapısını çaldı. Banka ile aylar süren görüşmeler sonunda ilerleme kaydedemeyince Akgerman ailesi ekonomik anlamda büyük sıkındı yaşamaya başladı. Türkiye’deki finans krizi ve dolardaki yükselişten de önemli ölçüde etkilenen grup çareyi konkordato istemekte buldu. Bu amaçla İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvuran Akgerman ailesi hakkında karar geçtiğimiz günlerde verildi.

Dört şirket ve üç kişiye süre

26 Kasım 2019 günü İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesinde görülen 2019/528 esas sayılı davada, mahkeme, AKG Gazbeton İşletmeleri AŞ, AKG Yalıtım ve İnşaat Malzemeleri AŞ,
ERTUĞ Balık Üretim Tesisi Gıda ve Tarım İşletmeleri AŞ, MORE Su Ürünleri Ticaret AŞ ile Bülent Akgerman, Levent Akgerman ve Öner Akgerman’a 26 Kasım 2019 tarihinden başlamak üzere geçici mühlet kararı verilmesine hükmetti.

Mahkeme, SMMM Bağımsız Denetçi Hatice Karpuzoğlu, Hukukçu Doç. Bilgehan Yeşilova İnşaat Mühendisi İbrahim Alper Yalçın’ı da geçici konkordato komiseri olarak görevlendirdi. Alacaklıların 7 gün içinde konkordato mühleti verilmesini gerektiren bir hal bulunmadığını yönünde itiraz edebileceklerini belirten İzmir 12. Asliye Ticaret Mahkemesi, davanın duruşmasının ise 2020 yılı Şubat ayında yapılmasına karar verdi.

Öner Akgerman kimdir?

Orta, lise ve yüksek eğitimini İstanbul Robert Koleji’nde tamamlamış ve 1965 yılında aynı okulun İş İdaresi ve İktisat Bölümü’nden mezun olmuştur. 1968 yılında Kontrolör görevi ile Çimentaş’ta çalışmaya başlamış, 1974 yılında bu şirketin Yönetim Kurulu’na seçildikten sonra, 1976 yılında Genel Müdürlük görevini üstlenmiştir. Çimentaş’daki çalışmaları sırasında hazırbeton, gazbeton, çimstone, inşaat, sigorta ve turizm şirketlerinin kurulmasını sağlamıştır. Bu arada, balık çiftlikleri kurmuş ve gıda sektöründe önemli faaliyetlerde bulunmuştur. 15 yıl süreyle başkanlığını yaptığı Çimentaş Eğitim ve Sağlık Vakfı Yönetim Kurulu üyesidir.

Bülent Akgerman kimdir?

1969’da İzmir doğumlu olan Bülent Akgerman, orta eğitimini Robert Kolej, üniversite eğitimini Bilkent Üniversitesi Turizm ve İşletme Bölümü’nde tamamladı. İş hayatına kısa adı Çittur olan, Çimentaş Turistik İşl. Yatırım San. ve Tic. A.Ş.’de 1989 yılında Enformasyon Memuru olarak başladı. 1994 yılında, aynı şirkette Genel Müdürlük görevini üstlendi; 1998 yılından beri aynı şirketin Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Murahhas Aza’sıdır. 2014 yılında Yönetim Kurulu Başkanı olmuştur. 1997 yılında Çimbeton Hazırbeton ve Prefabrik Yapı Elemanları Yönetim Kurulu üyeliği ile sanayicilik yolunda ilk adımını attı.

Levent Akgerman kimdir?

Levent Akgerman, lisans eğitimini ABD Lehigh Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde, İșletme Yüksek Lisansı’nı ABD Babson College’de tamamladı. İsviçre’de Roche A.G. ve A.B.D.’de Park Avenue Bank gibi kurulușlarda çalıştı. AKG Gazbeton ve MORE Aquaculture yatırım projelerini yürüttü. 1998 yılında Çimstone Doğal Kompoze Taş İşletmeleri’ne Genel Müdür Yardımcısı olarak atandı ve 1999-2002 yılları arasında Genel Müdürlüğü’nü yaptı. EGİAD, İMSAD, TGÜB, DEİK gibi kuruluşların yönetiminde yer aldı. 2014 yılının mayıs ayından bu yana BASİFED (Batı Anadolu Sanayici ve İșadamları Dernekleri Federasyonu) Bașkanlığı ile Türkiye Gazbeton Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürüyor.

Dillere destan düğün yapmıştı

Levent Akgerman bir dönem düğünü ile de Türkiye’nin gündemine gelmişti. İstanbul’un tanınmış isimlerinden Ceyla Hanım ile Çeşme Ilıca Otel’de yapılan trilyonluk düğünle dünyaevine giren Levent Akgerman’ın düğün hazırlıkları üç aydan fazla sürmüştü. Otelin sahilinde, deniz üzerine geçici platform hazırlanırken, benzeri ancak stadyumlara görülen dev bir müzik sistemi kurulmuştu. Düğüne Rahmi Koç, Ömer Sabancı, Tuncay Özilhan, Mehmet Cansun ve Ayşe Kulin gibi önemli isimlerin de bulunduğu bini aşkın davetli katılırken, yemek listesi de titizlikle hazırlanmıştı. Yüzlerce kilo çipura, 150 kiloya yakın havyar tüketildiği belirtilen düğünün mönüsünde; Somon, suşi, Çin böreği, Mantı, Deniz tarağı gibi seçkin yemekler yer almıştı.

Konkordato nedir?

Konkordato, borçların yeniden yapılandırılması suretiyle iflasa tabi borçluların mali durumunun düzeltilerek iflastan kurtulmasını, alacaklıların da belirli bir tenzilatla veya vadede alacağına kavuşmasını sağlayan ve mahkemenin tasdikiyle taraflar açısından bağlayıcı hale gelen bir anlaşma olarak tanımlanıyor. Konkordato sisteminin işlemeye başlaması için borçlunun talepte bulunması ve ayrıca iyi niyetli ve dürüst bir işletme olduğu kanısına varılması gerekiyor. Konkordato teklifi alacaklılar tarafından kabul edilir ve mahkemece tasdik edilirse, artık borçlu, alacaklılarının vazgeçtikleri oranda borçlarından kurtuluyor. Mahkeme konkordato istemini reddeder ise süreç borçlunun iflasına gidiyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER