A3 Haber

744 bin liraya uçak kiralayıp Cibuti’ye cami açmaya gittiler

744 bin liraya uçak kiralayıp Cibuti’ye cami açmaya gittiler

744 bin liraya uçak kiralayıp Cibuti’ye cami açmaya gittiler
Aralık 01
21:37 2019

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Eski Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun 6 saat süren yolculukla, 744 bin lira maliyeti bulunan kiralık uçakla birlikte Cibuti’de inşa edilen 2. Abdülhamit Han Camii’nin açılışına katıldığı belirtildi. Uçuşun sadece yakıt masrafı 21 bin 600 dolar, yani 124 bin lira, kiralama maliyeti de 108 bin dolar, yani 620 bin lira.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop hafta içinde, Türkiye’de AKP’li bakanlar ve diğer yetkilileri taşımak için bulundurulan 10 civarında VİP uçaktan biri olan Gulfstream G550 tipi özel jet ile 42. Afrika Parlamenter Birliği Konferansı için gittiği Cibuti’de Ulusal Meclis Başkanı Mohamed Ali Houmed ve Cibuti Büyükelçisi Salim Levent Şahinkaya tarafından karşılandı.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cibuti’de gerçekleştirilen 42. Afrika Parlamenter Birliği Konferansı kapsamında Katar Şura Konseyi Başkanı Ahmed Bin Abdullah Al Mahmoud, Burkina Faso Ulusal Meclis Başkanı Alassane Bala Sakande, Cibuti Meclis Başkanı Muhammed Ali Houmed ile görüştü, onuruna verdiği akşam yemeğine katıldı. Şentop, Türkiye’nin Cibuti Büyükelçiliği‘nce verilen resepsiyona katıldı. Resepsiyonda Cibuti’de yaşayan Türk vatandaşları ve Türk üniversitelerinden mezun Cibutili gençler de hazır bulundu.

Veysel Eroğlu da katıldı

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cibuti’de Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yaptırılan II. Abdülhamid Han Camii’ni ibadete açtı. Törene Cibuti Meclis Başkanı Muhammed Ali Houmed ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Çevre ve Orman eski bakanı Veysel Eroğlu da katıldı.
Cibuti seyahatinde yaklaşık 12 saatlik bir uçuş gerçekleştiren Gulfstream G550 tipi özel jet, geçen yıl da Arjantin’in Salta kentinde düzenlenen G20 Dijital Ekonomiden Sorumlu Bakanlar Toplantıs’na Türkiye’yi temsilen katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yaklaşık 17 saatlik özel uçuşuyla haber olmuştu.

7 saatlik uçuşun haberi

O seyahat 2018 yılında Milliyet gazetesinde “41 bin feet yüksekte diplomasi atağı geldi” başlığı ile şöyle yer almıştı:

“Varank, iki gün süren toplantıda Endonezya İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Rudiantara ile de sohbet etti. Endonezyalı bakanın Salta’ya gelirken Türk Hava Yolları’nı (THY) kullandığını, çok memnun kaldığını ve dönüşte de 33 saat süren bir uçuşla İstanbul’dan aktarmalı ülkesine döneceğini söylemesi üzerine Varank, Rudiantara’yı TC-ATA uçağına davet etti. Konuk bakan ise hem zamandan tasarruf edeceğini hem de İstanbul-Cakatra uçuş saatine kadar İstanbul’da gezme fırsatı bulacağını belirterek daveti kabul etti.

İki bakanı taşıyan Gulfstream G550 tipi uçak, cuma günü TSİ 23.15’te Salta’dan hareket etti. Yaklaşık 17 saat süren uçuş İstanbul Atatürk Havalimanı’nda sona erdi. Bakan Varank ile Rudiantara, 41 bin feet yükseklikte ikili görüşme de yaptı. Görüşmede, iki ülke arasında teknolojik dönüşüm projeleri ve savunma sanayisi alanında iş birliği gibi konular gündeme geldi. Görüşmede Endonezya’da başarılı olan girişim sermayesi projeleri konusunda da fikir alışverişinde bulunuldu.”

Bakan Varank’ın tarifeli uçakla zirveye geldiği için özel uçağına aldığı Endonezyalı bakanın ülkesi dünyanın en büyük 16. ekonomisi. Türkiye ise bu sıralamada 18. sırada bulunuyordu.

AKP’nin VİP filosu

Yaygın olarak AKP iktidarı yöneticileri tarafından kullanıldığı için muhalefet tarafından “AKP VİP filosu” olarak adlandırılan filoda yer alan Gulfstream G550’nin tahmini olarak saatlik yakıt masrafı 1800 dolar. Saatlik kiralama maliyeti ise 9 bin dolar civarında.

Maliyeti 303 asgari ücretlinin aylık maaşına eşit

TBMM Başkanı Şentop ve heyetinin Cibuti seferi yaklaşık 6 saat sürdü. Uçuşun sadece yakıt masrafı 21 bin 600 dolar, yani 124 bin lira, yani yaklaşık 61 asgari ücretlinin aylık maaşına, kiralama maliyetinin de 108 bin dolar, yani 620 bin lira, yani 303 asgari ücretlinin aylık maaşına eşit olduğu biliniyor. O uçak bu kez TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ve “İstanbul’un 2071’e kadar su sorunu yok” şeklindeki sözleriyle son günlerde tartışılan Çevre ve Orman eski bakanı Veysel Eroğlu’nun da katılımıyla Cibuti’de hafta içinde gerçekleştirilen “2. Abdülhamit Han Camii” açılışı katılımcılarını taşıdı.

2071’e kadar su sorunu yok demişti

Veysel Eroğlu, 2018 yılında CNN TÜRK televizyonuna verdiği bir demecin yeniden gündeme gelmesiyle, Melen barajının yüzde 95 oranında bittiğini, İstanbul’un 2071’e kadar su sorunu olmadığı yönündeki sözleriyle tartışılıyor.

Cibuti’ye hibe baraj

Öte yandan Amboulik Barajı, Cibuti nüfusunun yüzde 75’inin yaşadığı başkent Cibuti’nin taşkınlardan korunması amacıyla Türkiye tarafından hibe olarak inşa edildi. (ANKA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER