A3 Haber

Adalet Bakanı’ndan itiraf: Ayşe Tuba Arslan bugün aramızda olabilirdi

Adalet Bakanı’ndan itiraf: Ayşe Tuba Arslan bugün aramızda olabilirdi

Adalet Bakanı’ndan itiraf: Ayşe Tuba Arslan bugün aramızda olabilirdi
Aralık 02
14:12 2019

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Eskişehir’de Ayşe Tuba Arslan’ın defalarca kolluğa, emniyete, yargıya ihbar ve şikayette bulunmasına rağmen eski eşi tarafından katledildiğini itiraf etti. Gül, “Ayşe Tuba Arslan, bugün aramızda olabilirdi” dedi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Aile Hukuku Çalıştayı’na katıldı. Bakan Gül, aile içi ve kadına karşı işlenen şiddete karşı her zaman mücadele edeceklerini söylerken Ayşe Tuba Arslan cinayetinde sorumlulukları olduğunu da itiraf etti.

Abdulhamit Gül, Eskişehir’de eski eşi tarafından başına satırla vurularak öldürülen Ayşe Tuba Arslan cinayetine ilişkin de şöyle konuştu: “Bir ilimizde defalarca kolluğa, emniyete, yargıya ve ilgili kurumlara ihbar ve şikayette bulunmasına rağmen ve tüm hikayesi bütün birimlerce bilinmesine rağmen bir kadın eski eşi tarafından katledildi. Bir kadının yaşam hakkı feryat figanlar arasında gasp edildi. Herkesin iki elini başının arasına alıp düşünmesi gerekir. Kolluk makamları olayı ne için önleyemediği, savcılık makamları hangi aşamada ne gibi eksiklikler var hepsini masaya getirmesi gerekir. Ayşe Tuba Arslan, bugün aramızda olabilirdi. Onun gibi nice kadınlar, anneler, eşler aramızda olabilirdi. ‘Bu can kurtarılabilirdi’ dediğimiz nice canlar zalimce cinayetlere kurban gitti. Artık bu çığlığın son bulması gerektiğine hepimiz inanıyoruz. Adalet son bir ümitle, son bir çareyle kapısına gelen kadının feryadına sessiz kalamaz, kulağını kapatamaz. Bu feryadı işitmeyen bir uygulama Hakimler Savcılar Kurulu (HSK) tarafından denetlenmektedir. Bu konuda da yargısal boyutuyla da en ufak bir ihmal dahi tespit edilmesi halinde HSK titizlikle takip ederek, gerekli her türlü müeyyideyi yapacaktır.

Ne olmuştu?

Eskişehir’de anaokulunda aşçı olarak çalışan iki çocuk annesi 44 yaşındaki Ayşe Tuba Arslan, altı ay önce boşandığı 24 yıllık eşi Yalçın Özalpay tarafından, 11 Ekim’de, Odunpazarı ilçesindeki Atatürk Bulvarı’nda satırlı saldırıya uğramıştı. Arkasından gelen Özalpay, Ayşe Tuba Arslan’ın başına satırla vurduktan sonra çevredekilerin tepkisi üzerine kaçmış, polis ekiplerince yakalanarak, mahkemece tutuklanmıştı.

Ayşe Tuba Arslan ise ambulansla Osmangazi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılarak tedaviye alınmıştı. Ancak 44 gün süren yaşam savaşını 24 Kasım sabahı kaybetmişti. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde düzenlenen törende Arslan’ın cenazesini kadınlar taşırken, Asri Mezarlığı’nda gözyaşlarıyla toprağa verilmişti.

“Ölünce mi yardım edeceksiniz?”

Ayşe Tuba Arslan’ın göz göre ölüme gönderildiği ortaya çıkmıştı. Arslan’ın eski eşi hakkında 23 kez suç duyurusunda bulunduğu, 10 başvuruya takipsizlik verildiği ortaya çıkmıştı. Arslan, el yazısıyla yazdığı son dilekçesinde, “Benim ölümüm gerçekleşince mi bana yardım edeceksiniz?” diye sormuştu.

Arslan’ın verdiği 23 suç duyurusuna ilişkin Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) inceleme başlatmıştı. HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz, “HSK olarak söz konusu hususun incelenmesi için gerekli izin verilmiş, inceleme sonucunda ihmali görülen kamu görevlileri hakkında gereğine tevessül olunacağını ve sonucun kamuoyu ile paylaşılacak” açıklamasında bulunmuştu.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER