A3 Haber

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Erdoğan’la diyaloğunu anlattı

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Erdoğan’la diyaloğunu anlattı

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Erdoğan’la diyaloğunu anlattı
Aralık 03
17:24 2019

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Jim Risch, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüşmesini anlattı. Risch, S-400 ve F-35’in Türkiye’nin elinde aynı anda bulunamayacağını söyledi.

A3 Dış Haberler | ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Jim Risch, Türkiye’yle yaşanan S-400 gerilimine dair konuştu.

ABD haber sitesi Defense News’e konuşan Risch, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüşmelerini aktararak, Türkiye’ye elinde S-400 bulundurduğu sürece S-400 satılamayacağını söyledi.

“Erdoğan ve ben oturuyorduk”

S-400 ve F-35 konusundaki görüşmelerin ABD Başkanı Donald Trump ve Erdoğan arasında değil, Erdoğan’la kendisi arasında olduğunu söyleyen Risch, “Erdoğan ve ben oturuyorduk, Trump da orada oturuyordu. Aramızdaki meseleler hakkında canlı bir tartışma yaptık” dedi.

Risch, “Konuşmaya Türkiye’nin ABD’ye onlarca yıldır nasıl iyi bir müttefik olduğunu anlatarak başladım. Sonrasında bir yol ayrımına geldiler ve yanlış yönü seçtiler, aylarca onların dışişleri bakanına ve başka pek çok yetkiliye söyledim, aynı anda S-400 füzelerine ve F-35’e sahip olamazsınız, bunu yapamazsınız” dedi.

“Bize inanmadılar, kötü haberleri vermekten mutluydum”

Türk yetkililerle görüşmelerinde, F-35 satışının durdurulacağı konusunda “kendilerine inanılmadığını” söyleyen ABD’li yetkili, “Bize gerçekten inanmadıklarını düşünüyorum. Erdoğan’la doğrudan konuşmamdan sonra bunun değişeceğini umuyordum. Bana kötü haber vermek istemeyeceğiniz bir adam gibi göründü ve ben ona kötü haberleri vermekten mutluydum” dedi.

Risch, “Erdoğan nerede olduğumuzu biliyor, ona ben imzalamadan ABD’den hiçbir askeri cihazın çıkamayacağını söyledim. Ona doğrudan dedim ki, “Bizde beş F-35 var, bunların üzerinde sizin isminiz yazıyor, ülkenizde S-400 bulunduğu sürece Türkiye’ye gitmeyecekler. Türkiye’ye gitmeyecekler çünkü ben imzamı atmayacağım” diye konuştu.

“Erdoğan’a onu kendi kazdığı çukurdan çıkarma planını sunduk”

ABD’li yetkili, Erdoğan’la görüşmesinden sonra “mesajın alınıp alınmadığının” sorulması üzerine, “Görüşmemizde ona ABD’nin onu kazdığı çukurdan çıkartmak için hazırladığı planı sunduk. S-400’lere sahip olamaz ancak onu bu anlaşmadan mali sorun yaşamadan çıkartabilirdik. Bunun detaylarını anlatmayacağım ancak görüşmemizde bu noktalar üzerine konuşuluyordu. Erdoğan ‘evet’ demedi ama ‘hayır’ da demedi” diye konuştu.

Risch, Türkiye’ye karşı yaptırımların onaylandığını, ancak yaptırımları bekletmeye ve bir plan üzerinde anlaşmaya gönüllü olduklarını söyledi. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Risch, Türkiye’yle ilgili sorunun ABD’den başka bir ülkeden silah alması değil, Rusya’dan silah alması olduğunu ifade etti.

NATO Zirvesi öncesi Stoltenberg’den açıklama: Türkiye ile çatlak çözülemeyebilir

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER