A3 Haber

AKP’li Ünal’dan ‘Şehir Üniversitesi’ açıklaması: AK Parti ile hiçbir ilgisi yok

AKP’li Ünal’dan ‘Şehir Üniversitesi’ açıklaması: AK Parti ile hiçbir ilgisi yok

AKP’li Ünal’dan ‘Şehir Üniversitesi’ açıklaması: AK Parti ile hiçbir ilgisi yok
Aralık 04
23:50 2019

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Şehir Üniversitesi’yle ilgili açıklamalarda bulundu. Ünal, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kurucusu olduğu üniversite için “Bir üniversitenin bir siyasi kişilikle anılmasını doğru bulmam” diye konuşarak, konunun AKP ile ilgili olmadığını savundu.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Ahmet Hakan’ın İstanbul Şehir Üniversitesi ile ilgili tartışmaları hatırlatarak, “Şehir Üniversitesi Ahmet Davutoğlu’na yakın bir üniversite mi? Siz nasıl tanımlıyorsunuz Davutoğlu ile İstanbul Şehir Üniversitesi arasındaki ilişkiyi?” sorusu üzerine, şu değerlendirmede bulundu:

“Bir üniversitenin bir siyasi kişilikle anılmasını doğru bulmam. Fakat şimdi bu konu siyasallaştırıldı. Yani AK Parti ile siyasetle hiçbir ilgisi olmayan bir konu. Maalesef bunun üzerinden de birilerinin siyaset devşirme ve bir mağduriyet oluşturup kendi siyasetini haklılaştırma gibi bir yola girdikleri için Sözcümüz Ömer Çelik, bu konuya açıklık getirmek durumunda kaldı yoksa bu konu AK Parti’nin ya da siyasetin meselesi değil.”

“Mimarlar odası itiraz etmiş yargıya taşımış”

Konuyla ilgili Mimarlar Odasının bir dava açtığına dikkati çeken Ünal, durumun Danıştay’a kadar gitmesi üzerine Danıştay’ın bir karar verdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde diğer üniversitelere olduğu gibi buraya da bir arazi tahsisi olduğunu savunan Ünal, “Bu arazi tahsisi hukuksuz bir şekilde Cumhuriyet tarihinde hiçbir örneği olmayan bir şekilde bilabedel bu üniversiteye verilmiş. Bu üniversiteye verilmesine Mimarlar Odası itiraz etmiş ve bunu yargıya taşımış, daha sonra da yargı bir karar vermiş.” dedi.

“Maalesef siyasetin meselesi haline geldi”

Ünal, hukuksuz bir şekilde bilabedel üniversiteye verilen arazinin teminat gösterilip bir kredi çekildiğini dile getirerek, yargı kararıyla söz konusu arazi teminat olmaktan çıkınca yaklaşık 300 milyonun üzerinde bir krediyle ilgili yeni teminat istendiğini kaydetti.

Bu sorunun kendileriyle bir ilgisinin olmadığını savunan Ünal, şunları söyledi:

“Şimdi sistem açısından baktığımızda da hami bir üniversite var. Hami üniversite olan Marmara Üniversitesi ve YÖK’ün, Danıştay’ın ve ilgili bankanın meselesiyken maalesef bu mesele siyasetin meselesi haline getirildi ki bu hoş bir durum değil. Öyle bir hava oluşturuldu ki ‘Üniversitenin akademik bilgi birikimi sanki yok ediliyormuş, öğretim görevlileri, öğrencileri üniversitenin tüzel kişiliği yok ediliyormuş gibi’ bir hava oluşturuldu.”

“Meselenin bizimle bir ilgisi söz konusu değil”

Ünal, “Bu siyasi akıl geçen gün kendisini bir kez daha ele verdi. Ömer Çelik Bey de bu konuda açıklama yaptığında baktık ki ses tekrar oradan geliyor. Oradan cevap geliyor. Dolayısıyla bu meselenin nasıl siyasallaştırıldığını anlamak için oraya bakmak gerekir. Meselenin bizimle bir ilgisi söz konusu değil.” ifadesini kullandı.

Mahir Ünal, üniversitenin borçlarının yapılandırılmasının da kendi işleri olmadığını vurgulayarak, burada açık bir siyasal istismarın söz konusu olduğunu kaydetti.

Ne olmuştu?

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kurucusu olduğu İstanbul Şehir Üniversitesi’nin mal varlıklarına Halkbank tarafından el konmuştu.

Şehir Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada, borcun üç katı kadar teminat gösterildiği, buna karşın bankanın bu teminatı kabul etmediği duyurulmuştu.

İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Çelikcan karar için “Şaşkınlıkla, hayretle, ibretle izliyoruz. Bu kadar açık bir hukuki ihlal karşısında bile mahkeme tedbiri kaldırmama yolunu tercih etti” ifadelerini kullanmıştı.

AKP’den ‘Şehir Üniversitesi’ açıklaması: Tamamen teknik bir süreç

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER