A3 Haber

ABD Başkanı’nı azletmek için neler gerekli? Süreç nasıl işliyor?

ABD Başkanı’nı azletmek için neler gerekli? Süreç nasıl işliyor?

ABD Başkanı’nı azletmek için neler gerekli? Süreç nasıl işliyor?
Aralık 06
12:24 2019

ABD Başkanı Donald Trump’ın azledilmesi için süreç devam ediyor. ABD Başkanı’nın azledilmesi için süreç ABD Kongresi’nin iki kanadının da onay vermesini gerektiriyor. Daha önce hiçbir ABD Başkanı bu şekilde görevden alınmadı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın azledilmesine ilişkin süreç ABD Temsilciler Meclisi’nde devam ediyor.

Trump’ın azledilmesini isteyen Demokratlar, ABD Başkanı’nın kişisel çıkarları için Ukrayna’ya baskı uygulayarak görevini kötüye kullandığını iddia ediyor.

Trump’tan yana olan Cumhuriyetçilerse, Trump’ın kişisel çıkarları için baskı yapmadığını, somut endişeler nedeniyle Ukrayna’ya yardımları durdurduğunu savunuyor.

Peki ABD Başkanı’nın görevden alınması için neler gerekiyor? ABD’de azil süreci nasıl işliyor? Daha önce hiçbir ABD Başkanı bu şekilde görevden alındı mı?

Trump’ın görevden alınması için ne gerekiyor?

ABD yasalarına göre ABD Başkanı’nın azledilmesi için başka bir devletten kişisel çıkarları için talepte bulunması yeterli bir neden. Trump’ın Ukrayna’ya askeri yardımları rakiplerine soruşturma açılmasını talep ederek kestiği söyleniyor. Bu iddia Demokratlar tarafından azledilme için yeterli neden olarak görülüyor.

Demokratlar, ABD Temsilciler Meclisi’nde çoğunlukta. Azil sürecinde öncelikle ABD Temsilciler Meclisi oy kullanacak, bu oylamada yarıdan fazlanın kabul oyu vermesi, ABD Başkanı’nın ABD Senatosu’nda yargılanmasının önünü açıyor. Görevden alma, bu yargılamanın sonucunda gerçekleşiyor.

ABD Senatosu’nda yapılacak yargılamada, görevden alınma için 3’te 2 çoğunluk gerekiyor. Demokratlar, Senato’da bu çoğunluğa sahip değil. Bu sebeple Demokratların görevden alma için kimi Cumhuriyetçileri yanlarına çekmeleri gerekiyor.

Daha önce hiçbir ABD Başkanı görevden alındı mı?

Trump’tan önce ABD tarihinde üç ABD Başkanı için azil süreci başlatıldı. Bunlar eski ABD Başkanları Andrew Johnson, Richard Nixon ve Bill Clinton.

Johnson ve Clinton, Senato’da yapılan oylamalarla beraat ettiler ve görevde kaldılar. Nixon ise azil süreci sırasında istifa ederek, Senato’daki yargılamayı sonlandırdı. Bu sebeple ABD’de hiçbir başkan şimdiye kadar azil süreciyle görevden alınmadı.

Trump’ın Senato tarafından mahkum edilebilmesi için, en az 20 Cumhuriyetçi’nin Trump’a karşı oy kullanması gerekiyor. Bu durum yüksek olasılık olarak değerlendirilmiyor.

Cumhuriyetçilerin savunması ne?

ABD Başkanı Trump’ın, Ukrayna’ya askeri yardımı kestiği sır değil. Trump’ın Ukrayna’dan rakibi Joe Biden ve oğlu Hunter Biden’a karşı soruşturma yürütülmesini istediği söyleniyor.

Trump’ın “kendi çıkarları için” hareket ettiği iddiası Cumhuriyetçiler tarafından kabul edilmiyor. Cumhuriyetçiler, Trump’ın Ukrayna’ya yardımları kişisel çıkar için değil, “ülkedeki yolsuzluklara dair endişeler” için kestiğini öne sürüyor.

Cumhuriyetçilerin savunması güçlü görünmese de,  Cumhuriyetçiler Joe Biden ve oğlunun soruşturulmasının “yolsuzlukların üzerine gidilmesi” için önemli olduğunu iddia ederek, Trump’ın talebiyle ABD’nin çıkarları arasında bağ kurmaya çalışıyor.

Kamuoyu fikri ne yönde? Halkın ne düşündüğü önemli mi?

ABD’de yapılan anketler halkın azil süreci konusunda bölünmüş olduğunu gösteriyor. Siyasi araştırmalara yer veren FiveThirtyEight sitesine göre, halkın yüzde 47,8’i görevden almayı desteklerken, yüzde 44’ü buna karşı çıkıyor.

Demokratların yüzde 83’ü Trump’ın görevden alınmasını savunurken, bu oran Cumhuriyetçilerde yalnızca yüzde 9,7.

Her ne kadar kamuoyu fikri resmi süreçler açısından “önemsiz” görünse de, Senato’daki Cumhuriyetçiler, Trump’ın azil sürecine destek vermeleri durumunda seçmenleriyle karşı karşıya gelmiş olacak. Bu durum ABD Senatosu’nun Trump’ı görevden almasını güçleştiriyor.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER