A3 Haber

Erdoğan’ın vetosundan sonra Çevre Bakanı: Mevzuata aykırı termik santralleri kapatırız

Erdoğan’ın vetosundan sonra Çevre Bakanı: Mevzuata aykırı termik santralleri kapatırız

Erdoğan’ın vetosundan sonra Çevre Bakanı: Mevzuata aykırı termik santralleri kapatırız
Aralık 06
13:47 2019

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, termik santrallerle ilgili, “Ekiplerimiz bu ay içinde 13 termik santralimizin ayrı ayrı incelemesini yapacak, son durumlarını tespit edecekler. 1 Ocak itibarıyla süreci başlatacak, mevzuata aykırı ne kadar tesis varsa kapatma dahil tüm cezai işlemleri yapacağız” dedi.

AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla geçen “termik santrallere filtre takılmasının iki buçuk yıl ertelenmesini öngören düzenleme” Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından veto edilince, konuyla ilgili aktörler tavır değiştirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum termik santraller hakkında açıklama yaptı. Bu ay içerisinde 13 termik santralin inceleneceğini söyleyen Bakan Kurum, “Mevzuata aykırı ne kadar tesis varsa kapatma dahil tüm cezai işlemleri yapacağız” diye konuştu.

AKP-MHP oylarıyla kabul edilmişti

Günlerdir Türkiye gündemini meşgul eden termik santral düzenlemesi Plan ve Bütçe Komisyonunda kanundan çıkarılmıştı. Kömürlü termik santrallere havayı kirletme izni veren ve Meclis’teki tüm partilerin 14 Şubat 2019’da aldıkları ortak kararla geri çekilen yasal düzenleme geçen hafta Meclis gündemine geldi. Düzenlemeye ilişkin madde torba yasa içinde AKP ve MHP oylarıyla kabul edilmişti.

Erdoğan veto edince…

Ancak söz konusu madde, “Biz bunları böyle çalıştıramayız. Siz çok para kazanacaksınız diye biz halkımızın zehirlenmesine müsaade etmeyiz. Bir tarafta halkım diğer tarafta sermaye var. Kimse kusura bakmasın” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından veto edildi.

AKP grubu torbadan ilgili maddeyi çıkardı. Yani termik santrallerin havayı daha fazla kirletmelerinin önüne geçildi.

Enerji şirketleri maliyet nedeniyle filtre istemiyordu

Filtresiz bacaların monte edilmesi, santrallerin bir süreliğine üretim dışı kalmasını gerektirdiğinden, enerji şirketleri kârlarının azalmasın diye filtre taktırmak istemiyorlardı.

Termik santrallere takılması planlanan bacaların tanesinin 12 milyon avro olduğu belirtilmişti.

Termik santraller nerede?

Söz konusu termik santraller Çanakkale, Kahramanmaraş, Karabük, Kütahya, Manisa, Zonguldak, Sivas, Bursa, Muğla, Ankara ve Şırnak’ta yer alıyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER