A3 Haber

İş cinayetleri raporu: 2019’un ilk 11 ayında en az bin 606 işçi yaşamını yitirdi

İş cinayetleri raporu: 2019’un ilk 11 ayında en az bin 606 işçi yaşamını yitirdi

İş cinayetleri raporu: 2019’un ilk 11 ayında en az bin 606 işçi yaşamını yitirdi
Aralık 06
11:17 2019

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Kasım ayı iş cinayetleri raporunu kamuoyuyla paylaştı. Kasım’da ölen 126 işçiden sadece biri sendikalı.

A3 Haber Merkezi | İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin yerel ve ulusal medyadan, iş güvenliği uzmanlarından, işçilerin mesai arkadaşlarından, sendika ve meslek odalarından derleyerek oluşturduğu iş cinayetleri raporunun yenisi yayımlandı.

Rapora göre 2019’un Kasım ayında en az 126, yılın ilk 11 ayında en az bin 606 işçi çeşitli iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Kasım’da ölen 126 işçiden sadece biri sendikalı.

Rapordan satır başları şöyle: 

• Ocak’ta en az 159, Şubat’ta en az 127, Mart’ta en az 114, Nisan’da en az 153, Mayıs’ta en az 164, Haziran’da en az 131, Temmuz’da en az 178, Ağustos’ta en az 149, Eylül’de en az 147, Ekim’de en az 158 ve Kasım’da en az 126 işçi olmak üzere, Türkiye’de 2019’un ilk 11 ayında en az bin 606 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

• Ölenlerin üçü kadın işçi, 123’ü erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tekstil, eğitim ve sağlık işkollarında gerçekleşti.

Üçü çocuk işçi

• Üç çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri ticaret, metal ve konaklama işkollarında gerçekleşti.

• 51 yaş ve üstünde çalışırken ölen 33 emekçi bulunuyor: Çiftçi, gıda, maden, kimya, eğitim, çimento, metal, inşaat, taşımacılık, gemi, konaklama, belediye ve genel işler işçileri.

• Kasım ayında üç göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi. Mülteci/göçmen işçilerin biri Afganistanlı, biri İranlı ve biri Suriyeli.

• Ölümler en çok inşaat, taşımacılık, tarım, ticaret/büro, metal, gıda, gemi/tersane, belediye/genel işler, madencilik, enerji ve konaklama işkollarında gerçekleşti.

Bu ay tarımda ölenlerin çoğu çiftçi ve zeytin hasadında ölenler.
Bütün işkollarında ölümlerin ana gövdesini güvencesiz işçiler oluşturuyor: taşeron ve yevmiyeli çalışanlar ile sigortasız işçiler.
Sanayide ölen işçilerde bütüne göre oransal bir artış mevcut. Metal, enerji, maden, kimya, gıda, gemi ve ağaç işkolu gibi yaygın bir yelpazede.

Göçük, ezilme, düşme, patlama, akıma kapılma…

• En fazla ölüm nedenleri sırasıyla ezilme/göçük, yüksekten düşme, trafik/servis kazası, kalp krizi, intihar, patlama/yanma, şiddet ve elektrik çarpması.

• Kasım’da Türkiye’nin 44 şehrinde ve yurtdışında altı ülkede iş cinayeti gerçekleşti: 15 ölüm İstanbul’da, 10 ölüm Gaziantep’te, yedi ölüm Kocaeli’de, altışar ölüm Bursa ve İzmir’de, beşer ölüm Afyon ve Antalya’da, dörder ölüm Ankara, Diyarbakır, Muğla ve Sakarya’da, üçer ölüm Balıkesir, Eskişehir, Samsun ve Şırnak’ta, ikişer ölüm Bilecik, Çorum, Edirne, Hakkari, Kütahya, Malatya, Şanlıurfa, Uşak ve Zonguldak’ta, birer ölüm Adana, Aydın, Bartın, Bayburt, Çanakkale, Denizli, Elazığ, Erzincan, Gümüşhane, Karabük, Kayseri, Kırşehir, Konya, Mardin, Mersin, Niğde, Ordu, Sinop, Tekirdağ, Trabzon, Belçika, Endonezya, Irak, Kuzey Kıbrıs, Macaristan ve S.Arabistan’da yaşandı.

Sadece biri sendikalı

• Ölen işçilerin sadece biri sendikalı. 40’lı yaşlardaki Ankara Çankaya Belediyesi’nde güvenlik görevlisi olarak çalışan DİSK Güvenlik-Sen üyesi Gürhan Koca ekonomik nedenlerden dolayı intihar ederek yaşamına son verdi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER