A3 Haber

Süt kooperatifi de battı: AKP’li başkanın seçimi tartışma yaratmıştı

Süt kooperatifi de battı: AKP’li başkanın seçimi tartışma yaratmıştı

Süt kooperatifi de battı: AKP’li başkanın seçimi tartışma yaratmıştı
Aralık 06
13:58 2019

Türkiye’de süt üretimi konusunda ilk sırada yer alan Konya Ereğli’de kurulu Ereğli Süt Üreticileri Birliği, ekonomik sıkıntılar nedeniyle battı. Alacaklı binlerce üretici kara kara düşünüyor.

Yirmiye yakın süt işletmesinin bulunan Konya Ereğli’de kooperatifler aracılığı ile süt üretimde önemli artışlar yaşanırken, 2017 yılından sonra başlayan ekonomik kriz kooperatifleri de vurdu. 2006’da kurulan Ereğli Süt Üreticileri Birliği de bu krizden nasibini aldı.

Binlerce üretici ortağı olan birlik, ekonomik sıkıntılara daha fazla dayanamayınca konkordato talebinde bulundu. Eylül 2019 tarihinden itibaren üç ay süreyle geçici mühlet verilen birlikten alacaklı olan binlerce süt üreticisi kara kara düşünürken, mahkemece atanan konkordato komiseri alacaklılara çağrı yaparak 15 gün içinde ellerindeki belgelerle başvuruda bulunulmasını istedi.

10 yıl sonra tartışma başladı

Nuri Serinkaya’dan sonra 2014 yılında yapılan kongre, çıkan olaylar nedeniyle bakanlık temsilcisi ve hükümet konserinin tutanağı ile durduruldu. Buna rağmen sürdürülen kongrede Bahattin Öztürk ile birlikte aday olan aynı zamanda AKP belediye meclis üyesi olan Ercüment Sarıkafa seçimleri kazandığını ilan etti. Bu gerekçe ile koltuğa oturan Sarıkafa’nın koltuğa oturması ile olaylar da başladı. Konya 1. İdare Mahkemesi’nin ardından Ereğli 2. Asliye Ceza Mahkemesi de olaylı kongreyi iptal etti. Mahkeme kararı öncesi gizlice yeni bir mali genel kurul yaparak yeniden başkanlık koltuğuna oturduğu iddia edilen Ercüment Sarıkaya’nın usulsüz işlem yaptığını iddia eden Bahattin Öztürk isa, mahkeme kararıyla birliğin kapısına dayandı. Çalışanların ve yönetimin polisi araması üzeri olaylar büyümeden bastırıldı.

Eski başkandan tehdit iddiası

2014 yılında tamamlanamayan mali kongrenin ardından tehdit edildiklerini iddia eden eski başkan Nari Serinkaya ise düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: “Mali Genel Kurulumuz Ercüment Sarıkafa tarafından ertelenmiştir. Bakanlık görevlileri can güvenliği olmaması nedeniyle genel kurulu iptal etmiştir. Ercüment Sarıkafa’nın yanı sıra AKP milletvekilleri Cem Zorlu, Özkan Özgüven, Durmuş Ali Yönet, Edip Yıldız, Veli Başoğlu, Ercan Esen gibi isimler bizim çalışmalarımızdan rahatsız olmuşlardır. Resmen tehdit ediliyoruz. Arkalarına aldıkları güçle Mali Genel Kurul’da divan oluşturup yönetim yapmışlardır. Bize kalkın gidin diyorlar. Mahkeme kararını getirsinler kalkıp gidelim. Bizim tek amacımız üreticilerimizin ürünlerini değerlendirip daha fazla katkı sağlamaktır.”

AKP’den aday adayı oldu

 

 

 

 

 

Tartışmalı bir şekilde Ereğli Süt Birliği Başkanı koltuğuna oturan ve aynı zamanda AKP belediye meclis üyesi Ercüment Sarıkafa, 2017 yılında yapılan Ulusal Süt Konseyinin 5. Olağan Genel Kurul toplantısında ise yönetim kurulu üyesi seçildi. .2018 yılı 24 Haziran seçimleri öncesinde AKP belediye meclis üyeliğinden istifa ederek milletvekili aday adaylığı başvurusu yapan Sarıkafa, adaylık konuşmasında Türkiye’nin çok ciddi süreçlerden geçtiğini ifade ederek, bu kutlu yolda görev almak için çok sebep olduğunu söyledi Ercüment Sarıkafa, 24 Haziran 2018 seçimlerinde AKP milletvekili adayı olamadı.

Birlik borçlarını ödeyemeyince

2018 seçimlerinin ardından Türkiye’de otaya çıkan ekonomik kriz, yönetim tartışmaları hiç bitmeyen Konya Ereğli Süt Birliği’ni de vurdu.

Önce ortağı olan üreticilere geç ödeme yapmaya başlayan birlik, ardından da borçlarını ödeyemez hale geldi. Alacaklılar ile yapılan görüşmelerden de sonuç çıkmayınca, Konya Ereğli Süt Birliği 2019 yılının Eylül ayında Konya 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak konkordato talep etti.

 

 

 

 

 

Mahkemenin 2019/486 esas sayılı davasında 26 Eylül 2019 tarihinde verilen ara karar göre; Ereğli Süt Birliği’ne geçici üç aylık mühlet verilmesine karar verildi. Mahkeme 23 Ekim 2019 tarihinde konkordato komiseri olarak Yeminli Mali Müşavir Mehmet Sevim’i atadı. Sevim, 5 Aralık 2019 tarihinde yayınladığı tebligat ile alacak ve borçluların 15 gün içinde Eksen YMM A.Ş. Meram Yeni Yol Cad. No: 121 adresine başvurmalarını istedi.
Böylece, 2006 yılında süt üreticilerini korumak ve geliştirmek için kurulan bir kooperatif daha ekonomik kriz ve siyasi çekişmelerin kurbanı olarak yolun sonuna gelmiş oldu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER