A3 Haber

Erdoğan, danışmanını büyükelçi olarak atadı

Erdoğan, danışmanını büyükelçi olarak atadı

Erdoğan, danışmanını büyükelçi olarak atadı
Aralık 07
13:30 2019

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ahmet Altay Cengizer, Büyükelçi unvanı ile UNESCO Nezdinde Özel Temsilci olarak görevlendirildi. İslam İşbirliği Teşkilatı Türkiye Temsilciliğine Mehmet Metin Eker, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı Türkiye Temsilciliğine ise Suat Hayri Aka atandı.

AKP’li Cumhurbaşkanı  Tayyip Erdoğan, üç uluslararası kuruluşa büyükelçi atadı.

Resmi Gazete’de yayımlanan kararla Cumhurbaşkanı Başdanışmanı olan Ahmet Altay Cengizer “büyükelçi” unvanı ile UNESCO Nezdinde Özel Temsilci olarak görevlendirildi.

İslam İşbirliği Teşkilatı Türkiye Temsilciliğine Mehmet Metin Eker, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı Türkiye Temsilciliğine ise Suat Hayri Aka atandı.

Ahmet Altay Cengizer kimdir?

Tarihe merakıyla bilinen Cengizer, 22 Ekim 2019 tarihinde UNESCO Yürütme Kurulunda gerçekleştirilen “UNESCO 40. Genel Konferansı Başkanlığı” oylamasında, Cengizer kazanmıştı.

Cengizer 1954 İstanbul doğumlu. Boğaziçi Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi bölümünü bitirdi. London School of Economics Tarih Yüksek Lisansı yapan Cengizer dışişlerinde ve uluslararası kuruluşlarda görev yaptı.

Suat Hayri Aka kimdir?

Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı Türkiye Temsilciliğine atanan Suat Hayri Aka, daha önce Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığında üst düzey görevlerde bulundu. Birleşmiş Milletler alt ihtisas örgütü ICAO nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği’ne atanan Aka, da Büyükelçi statüsü ile görev yapacak. Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün (ICAO) merkezi Kanada’da bulunuyor.

1960 yılında Tatvan’da doğan Suat Hayri Aka, İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi (Denizcilik Yüksek Okulu) Güverte Bölümünden 1982’de mezun oldu.

1989 ve 1990 yıllarında Birleşmiş Milletler Bursuyla İsveç’te bulunan “World Maritime University” de Liman ve Denizcilik İdaresi alanında master yapan Aka, kamudaki görevinden 1991 yılında ayrılarak, 2006 yılına kadar denizcilik sektöründe armatörlük, brokerlik, uluslararası deniz taşımacılığı, deniz ticareti, gemi alım-satımı, deniz sigortaları, danışmanlık hizmetleri, gemi inşaatı ile gemi kurtarma, çeki ve sualtı mühendislik hizmetleri başta olmak üzere denizcilik alanında farklı branşlarda faaliyet gösteren şirketlerde kurucu ortak ve yönetici olarak görev yaptı.

1994-2006 yılları arasında kesintisiz olarak 12 yıl boyunca İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nde Öğretim Görevlisi olarak “Gemi İşletmeciliği ve Deniz Ekonomisi” derslerini verdi.

2007-2011 yıllar arasında AVEA İletişim Hizmetleri A.Ş. de kamu hisselerini temsilen Yönetim Kurulu Üyeliği yapan Aka, 2006 yılında T.C. Ulaştırma Bakanlığı’na Müsteşar Yardımcısı oldu.

Mehmet Metin Eker kimdir?

İslam İşbirliği Teşkilatı Türkiye Temsilciliğine atanan Mehmet Metin Eker de eski Bakan Mehdi Eker gibi Diyarbakır Bismil doğumlu. 1988 yılında Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun olan Eker DPT’de görev yaptı.

4 Ekim 2010 tarihinde Kalkınma Bakanlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürlüğü görevine atanan Eker, 7 Aralık 2018 tarihinden itibaren de Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı yapıyordu. (ANKA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER