A3 Haber

ABD-Taliban görüşmeleri yeniden başladı: 3 ay sonra Katar’da görüştüler

ABD-Taliban görüşmeleri yeniden başladı: 3 ay sonra Katar’da görüştüler

ABD-Taliban görüşmeleri yeniden başladı: 3 ay sonra Katar’da görüştüler
Aralık 08
09:20 2019

ABD ile Taliban arasında 3 ay önce durdurulan görüşmelerin, Katar’ın başkenti Doha’da yeniden başladığı belirtildi.

ABD ile Taliban arasında “Afganistan’da istikrar ve barışın sağlanması” hedefiyle, öncekilerin tamamlanması adına görüşmeler yapılıyor.

Katar Haber Ajansının (QNA) haberine göre, haberde tarafların, “yürütülen aracılık rolünün büyük olduğu ve bundan dolayı Katar’a teşekkür ettiği” kaydedildi.

Görüşmelerin ne kadar süreceği ve içeriğine ilişkin ise bilgi verilmedi.

Taliban ülkenin büyük bölümü kontrol ediyor

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani yönetimindeki hükümet için büyük tehdit unsuru olan Taliban, halen ülkenin birçok bölgesinde hakimiyetini koruyor.

Hükümetin önceki yıllarda defalarca Taliban ile barış görüşmelerine başlamak için çaba sarf etmesi ve bu kapsamda Barış Konseyi kurmasına rağmen henüz bir sonuca ulaşılamadı.

Taliban’dan “terörle mücadele” güvencesi istediler

ABD ile Taliban arasındaki son görüşmeler, “Afganistan topraklarının özellikle Taliban’ın kontrolündeki kısımlarının terör örgütleri için güvenli bölge haline gelmeyeceği garantisine karşılık ABD askerlerinin ülkeden tamamen çekilmesi sözü” çerçevesinde yürütülüyor.

Kabil’de silahlı saldırı sonucu 1 ABD askerinin öldürülmesinin Taliban tarafından üstlenilmesinin ardından ABD Başkanı Donald Trump, 7 Eylül’de görüşmelerin durdurulması kararı almıştı.

ABD’nin Afganistan’ı işgalinden beri yenilgiye uğratılamayan Taliban, hala ülkenin çoğunluğunu kontrolü altında tutuyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER