A3 Haber

Irak’ta eski ve yeni dokuz bakan hakkında tutuklama kararı

Irak’ta eski ve yeni dokuz bakan hakkında tutuklama kararı

Irak’ta eski ve yeni dokuz bakan hakkında tutuklama kararı
Aralık 09
15:20 2019

Irak Bütünlüğü Komisyonu aralarında eski ve yeni dokuz bakan ile çok sayıda milletvekilinin de bulunduğu 226 kişi hakkında tutuklama ve zorla getirme kararı çıkardı. Hakkında tutuklama kararı bulunan bakanlardan ikisinin hala görevde olduğu belirtiliyor.

Ahval News’in Rudaw Arapça internet sitesinden aktardığı habere göre hakkında tutuklama ya da zorla getirilme kararı bulunanlardan 12’si milletvekili ve bu milletvekillerinden 10’u şimdiki parlamentoda görev yapıyor.

Habere göre haklarında karar çıkanlar arasında hala görevde olan bir vali, 11 eski vali, 118 vilayet meclis üyesi ile petrol, elektrik, eğitim, sağlık, Sünni Vakıflar Bürosu’nda görevli üst düzey yetkililer bulunuyor.

Irak Bütünlüğü Komisyonu, bağımsız olarak görev yapıyor ve Irak hükümeti içindeki yolsuzluk araştırma ve engelleme görevi görüyor.

1 Ekim’de başkent Bağdat ve güneydeki kentlerde başlayan ve Şii ağırlıklı tüm bölgelere kısa sürede yayılan gösterilerde halk kronik hale gelen yolsuzluk, yüksek orandaki işsizlik, kamu hizmetlerindeki eksiklik ve dış müdahaleleri protesto ediyor.

Şu ana kadar yaklaşık 500 kişinin hayatını kaybettiği gösterilerde binlerce kişi de yaralandı.

Gösterilerin fitilini dönemin başbakanı Adil Abdulmehdi’ninhalk arasında sevilen terörle mücadele biriminin başındaki General Abdulvahab Saadi’yi görevden alması ateşledi.

Sosyal medya üzerinden örgütlenen halk başkent Bağdat’taki ünlü Tahrir Meydanı’nda toplanarak bakanlıklar, elçilikler ve önemli birimlerin bulunduğu Yeşil Bölge’ye yürümeye başladı. Güvenlik güçlerinin göstericilere sert bir şekilde müdahale etmesi üzerine olaylar kontrolden çıktı ve tüm ülkeye yayılmaya başladı.

Irak’ın en güçlü isimlerinden dini lideri Ayetullah Sistani’nin çağrısı üzerine Başbakan Abdulmehdi istifa etmek zorunda kalsa da, göstericiler sistemin değişmesi gerektiğini belirterek sokakları terk etmediler.

Gösteriler sırasında özellikle İran’ın hedef alınması dikkat çekti. İran’ın Necef’te bulunan konsolosluğu üç kez yakılırken, geçtiğimiz Cuma günü göstericilerin üzerine İran yanlısı militanlar olduğu öne sürülen yüzleri kapalı kişilerce düzenlenen saldırıda 30’a yakın kişi hayatı kaybetti.

Irak’ta, daha sonra isim değiştirerek ve resmileşerek Halk Seferberlik Kuvvetleri adını alan Haşdi Şaabi adlı fanatik paramiliter grubun zaman zaman göstericilere müdahale ederek, halkı sokaklardan çekilmeye zorladığı belirtiliyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER