A3 Haber

‘Bursa’daki iş cinayetleri, tedbir alınsaydı yaşanmazdı’

‘Bursa’daki iş cinayetleri, tedbir alınsaydı yaşanmazdı’

‘Bursa’daki iş cinayetleri, tedbir alınsaydı yaşanmazdı’
Aralık 10
21:45 2019

Bursa Harmancık’ta, krom madeninde peş peşe yaşanan ve 2 işçinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan iş cinayetleriyle ilgili açıklama yapan Maden Mühendisleri Odası Bursa Temsilcisi Murat Üregen, “Basit tedbirler alınarak, bu kazaların önüne geçilmesi mümkün” dedi.

Bursa’nın Harmancık ilçesindeki krom madeninde bulunan kuyularda yaşanan iş kazalarından ilki, 4 gün önce meydana geldi. 50 yaşındaki Yaşar Cekel, nakliye için kullanılan asansörün boşluğuna düşerek, yaşamını yitirdi. Önceki gün ise aynı madende başka bir kuyuda, 40 yaşındaki Seydi Coşkunca, bindiği asansörde bulunan su borusunun başına çarpması sonucu yaşamını yitirdi.

Yaşanan 2 iş cinayetinin ardından jandarma, soruşturma başlattı.

“İş cinayetlerinin önüne geçilebilir”

Maden Mühendisleri Bursa İl Temsilcisi Murat Üregen, kuyuların maden işletmelerinde nakliye amaçlı kullanılan yerler olduğunu belirterek, “Bu tip kazaların basit tedbirlerle önlenmesi mümkündür. Bu basit tedbirlerin alınıp alınmadığı yerinde, odamız tarafından denetlenecektir. Bu tip kazaların, sektörümüze kötü imajlar yarattığını düşünmekteyim. Firmalarımızın basit tedbirler alarak, en azından iş cinayeti diyebileceğimiz bu kazaların önüne geçmesi mümkündür. Oda olarak bir denetleme yetkimiz yok. Oradaki çalışan daimi nezaretçimiz olsun, maden mühendislerimiz olsun hepsini ziyaret edip, konuya mümkün olduğu kadar hakim olmaya çalışacağız. Zaten kanun olarak bir yaptırımımız söz konusu değil. Ölenler maden mühendisi olmadığı için herhangi bir çalışmamız olmayacak. Fakat işçi yakınları talepte bulunurlarsa gerekli olan bilirkişi hizmetini kendilerine veririz” diye konuştu.

Yaşanan iki kazanın da mantıklı olmadığını dile getiren Üregen, “Kuyuların ve asansörlerin kullanım talimatı var. Kazanın oluş şekline baktığınız zaman mantık ve akıl alması zor. Birinde su tahliye borusunun koptuğu ve asansörün içine girdiği söyleniyor. Bu çok zor bir ihtimal. Diğeri de asansör gelmeden işçinin boşluğa düştüğü şeklinde. Asansör kapıları, asansör kafesi gelmeden açılmamalı. Bunlar çok basit tedbirler” şeklinde konuştu.

“İş güvenliği tedbiri alınmamış”

Maden Mühendisleri Odası Bursa Temsilcisi Murat Üregen, “Bir gerçek var bu iki kaza da nakliye kuyularında meydana geliyor. Bu kuyularda hem iş güvenliği açısından alınması gereken tedbirler hukuken mevcut hem de işletmelerde alınması gereken tedbirler mevcut. Bunlar olmuş olsaydı, bu kazaların hiçbirinin olma ihtimali yoktu” dedi. (DHA)

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER