A3 Haber

Erdoğan, Şimşek’i neden hedefe koydu?

Erdoğan, Şimşek’i neden hedefe koydu?

Erdoğan, Şimşek’i neden hedefe koydu?
Aralık 10
11:43 2019

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 7 Aralık 2019 Cumartesi günü partisinin İstanbul İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, yeni parti kuracakları kesinleşen eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ile eski Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan hakkında sert sözler söyledi.

Erdoğan, İstanbul Şehir Üniversitesi üzerinden yaptığı eleştiride “Malum zat başbakan olunca bu tahsisi Şehir Üniversitesi’ne mülkiyet devrine dönüştürmüştür. Bunlar dürüstlüğü kimseye bırakmıyor değil mi? Peki bu nasıl doğruluk? Peki yanında kim var? Sayın Babacan var. Onun da imzası var bu işin altında. Başka kim var? Mehmet Şimşek var” dedi.

Davutoğlu ve Babacan eleştirisini anladık.

Peki ya Mehmet Şimşek ismini nereden çıktı?

İşin orası biraz uzun ve karışık.

Yakın tarihten başlayarak geriye gitmek gerekiyor.

Beş ay önce. 2019 yılının Temmuz ayı.

Partili Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP’den istifa ederek yeni parti kuracağını ilan eden Ali Babacan’a destek verdiği söylenen eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile AKP Genel Merkezi’nde iki saate yakın görüşme yaptı.

Erdoğan’ın, Mehmet Şimşek’e parti içinde görev almayı teklif ettiği, Şimşek’in ise işleri nedeniyle kabul etmediği yazıldı.

Neydi o anda Mehmet Şimşek’in görevi?

Londra’da finansal danışmanlık yapıyordu.

Kendi internet sitesindeki bilgilere göre Mehmet Şimşek 1967 yılında Batman’ın Gercüş ilçesinin Arıca (Kefre) köyünde doğdu.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü’nden mezun oldu.
Aynı fakültede yaklaşık bir yıl araştırma görevlisi olarak çalıştı.

Milli Eğitim Bakanlığı sınavını kazanarak dil eğitimi ve yüksek lisans öğrenimi görmek üzere İngiltere’ye gitti.

Şimşek, 1993 yılında Exeter Üniversitesi’nde finans ve ekonomi dalında yüksek lisans yaptı.

ABD Ankara Büyükelçiliği’nde kıdemli ekonomist olarak çalıştı.

1997’de New York’a yerleşti ve uluslararası yatırım bankası UBS’in hisse senedi analiz kısmında araştırmacı olarak görev yaptı.

2000’de Merrill Lynch de Türkiye, Yunanistan, Mısır ve İsrail, 2001’in ortasından itibaren de sorumluluk alanına Rusya, Polonya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti eklendi.

2005’te Merrill Lynch’in Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Bölümü Başkanlığına getirildi. Mayıs 2007’de görevinden ayrılarak siyasete atıldı.

Hazine’den sorumlu Devlet Bakanı, Maliye Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptı.

Şimşek’in yüksek lisans yaptığı Exeter Üniversitesi’ni anımsadınız herhalde.
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de doktora çalışması için iki yıl Exeter Üniversitesi’nde kaldı.

Tesadüfe bakın Gül’ün ev arkadaşı da sonradan muhafazakar medyanın önemli kalemlerinden Fehmi Koru idi. Gül ve Koru’nun çok tartışılan, şimdinin Milli Savunma Bakanı, o zaman ise sadece üsteğmen olan Hulusi Akar’lı fotoğrafları dediğimde bildiniz…

Partili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, parti kurup kendisine rakip olmasına kızdığı Ahmet Davutoğlu ile Ali Babacan’ın yanına Mehmet Şimşek’in ismini eklemesinin nedeni biraz geçmişte, biraz da bu günde yani.
Bir sonraki yazıda bunun nedenini anlatmaya devam edelim.

(Devamı gelecek…) 

About Author

Serdar Öztürk

Serdar Öztürk

Related Articles

TÜM HABERLER