A3 Haber

Çalışanlara ödenen yol ücretinden de vergi alınacak!

Çalışanlara ödenen yol ücretinden de vergi alınacak!

Çalışanlara ödenen yol ücretinden de vergi alınacak!
Aralık 11
12:20 2019

Çalışanlara ödenen yol ücretlerine günlük 10 TL’yi aşan kısma torba yasadaki düzenleme ile Gelir Vergisi getirildi. Ödeme Akbil gibi yolcu kartlarına yapılan ödemeleri de kapsıyor.

Şirketlerin çalışanlarına yaptığı yol yardımının günlük 10 TL’yi aşan kısmı vergilendirilecek. Bu kapsamda bir şirket, çalışanına aylık 22 gün için 220 TL üzerinde yol yardımı yapması durumunda vergiye tabi olacak.

7 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayınlanan 11’inci maddeye, “İşverenlerce taşıma hizmeti verilmeyen durumlarda, çalışılan günlere ait bir günlük ulaşım bedelinin 10 Türk lirasını aşmaması ve buna ilişkin ödemenin toplu taşıma kartı, bileti veya bu amaçla kullanılan ödeme araçlarının temini şeklinde yapılması şarttır. Ödemenin bu tutarı aşması halinde aşan kısım ile hizmet erbabına ulaşım bedeli olarak nakden yapılan ödemeler ve bu amaçla sağlanan menfaatler ücret olarak vergilendirilir” ifadesi eklendi.

Servis tutulursa vergi yok

Şirketler personelini servisle taşımaları halinde, bu durum maaşa yansımadığı için vergiye tabi değil. Personeline servis hizmeti sunan şirketler servis şirketine yaptıkları ödemeyi ücret bordrosuna yansıtmadıkları için, bu kısımda Gelir Vergisi uygulanmıyor. Personel taşıma hizmeti için ödenen bedeller direkt gider yazılabiliyor.

İşte o düzenleme

MADDE 11 – 193 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (10) numaralı bendinde yer alan “taşıma giderleri” ibaresinden sonra gelmek üzere aşağıdaki parantez içi hüküm eklenmiştir.

“(İşverenlerce taşıma hizmeti verilmeyen durumlarda, çalışılan günlere ait bir günlük ulaşım bedelinin 10 Türk lirasını aşmaması ve buna ilişkin ödemenin toplu taşıma kartı, bileti veya bu amaçla kullanılan ödeme araçlarının temini şeklinde yapılması şarttır. Ödemenin bu tutarı aşması hâlinde aşan kısım ile hizmet erbabına ulaşım bedeli olarak nakden yapılan ödemeler ve bu amaçla sağlanan menfaatler ücret olarak vergilendirilir. Bu istisnanın uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilidir.)” (ANKA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER