A3 Haber

Murat Dağı’nın geleceğini mahkemenin vereceği karar belirleyecek

Murat Dağı’nın geleceğini mahkemenin vereceği karar belirleyecek

Murat Dağı’nın geleceğini mahkemenin vereceği karar belirleyecek
Aralık 11
18:20 2019

Murat Dağı’nda maden çalışmalarına yönelik “ÇED olumlu” raporuna itiraz edilmesinin ardından ilk mahkeme bugün Kütahya İdare Mahkemesi’nde gerçekleşti. Murat Dağı’nın geleceği 15 gün sonra açıklanacak karar ile belli olacak.

Murat Dağı’nda maden çalışmalarına yönelik “ÇED olumlu” raporuna yapılan itiraz bugün Kütahya İdare Mahkemesi’nde görüşüldü. Yurttaşlar veçevre platformların itirazı sonucu görüşülen davada karar 15 gün sonra açıklanacak.

Ege’ye Bakış’tan Ege Kesebir’in haberine göre, Yurttaşlar ve çevre platformları eylemler düzenleyerek Murat Dağı’nın yok olmaması için mücadele ediyır. Bilirkişi heyetinin daha önce yaptığı incelemede “Burada herhangi bir maden faaliyeti yapılması ekolojik faciadır” görüşü mahkemeye sunuldu.,

Mahkemeye yoğun katılım

Uşak Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Yüksel, “Bugün 11 Aralık itibariyle Kütahya İdare Mahkemesi ‘ÇED olumlu’ raporuna itirazımız görüşüldü. Dava bizim açımızdan oldukça verimli geçti. Avukatlarımız, katılan biz müdahiller, yoğun bir katılım sağlayarak kendimizi savunduk. Bilirkişi heyetinin verdiği olumsuz görüşü olan ‘burada herhangi bir maden faaliyeti yapılması ekolojik faciadır’ görüşünü destekledik. Zaten bizim isteğimiz de o yöndeydi. Bunları tekrardan ifade ettik” dedi.

“Çocuklarımıza, torunlarımıza sağlıklı gelecek bırakmak istiyoruz”

Sürecin devam ettiğini ve mücadeleye devam edeceklerini söyleyen Yüksel, “Karşı taraf tekrardan kendini savunmaya çalışsa da cılız bir savunma yaptılar.Mahkeme 15 gün sonra kararını açıklayacak. Bu karar bizim yürütmeyi durdurma isteğimiz de vardı. Mahkemenin kararını bekleyeceğiz. Ancak biz dosyayı yeteri kadar değerlendirip olumlu görüşle Murat Dağının suyuyla, ekosistemiyle havasıyla çocuklarımıza, torunlarımıza kalmasıyla ilgili gerekli savunmayı yaptığımız düşünüyoruz” dedi.

“İkinci bir hamle gelebilir”

Karşı taraftan ikinci hamle gelebileceğini dile getiren Yüksel, “Bilirkişi raporunun yanlı olabileceğine dair savunma içerisine girdiler. Son söz mahkemenin. Mahkemeyi iyi şekilde bilgilendirdiğimize inanıyoruz. Bizim ve avukatlarımızın mahkeme olumlu verilen ÇED raporuna iptal edilecek gibi gözüküyor” diye konuştu.

Murat Dağı için kritik sınav

Dava sonucuyla birlikte daha sonrasında neler olabileceği konusunda açıklamalar yapan Yüksel, “Aynı şirketin Murat Dağı’nın bütünün maden bölgesi ilan etme isteğiyle ilgili 5 ayrı dosyası var. Farklı şirketlerin de 15’in üzerinde maden işletme ruhsatları mevcut. Burada alınabilecek sonuç onların da ya yolunu açacak ya da önlerini kesecek. Bunun mutlaka kazanılması gerekiyor.”

“Murat Dağı Milli Park olsun”

Biz çevreci halkı olarak olumlu sonuç beklediklerini söyleyen Yüksel, “Tabi mahkeme kararını beklemekle kalmayacağız. Geçen gün Uşak Çevre Gönüllüleri Derneği olarak imza kampanyası başlattık. İmza kampanyasında burası bir maden alanı değil, Doğa ve Tarihi Milli parkı ilan edilsin termalleriyle, kayak merkeziyle ,doğasıyla kurtuluş savaşının kazanıldığı alanı ile tarihsel milli parkı ilanı edilsin imza kampanyası başlattık. Olağanüstü ilgiyle iki günde 4 binin üzerinde imza topladık” dedi.

Murat Dağı’nın üstünün ‘altından’ daha değerli olduğunu belirten Yüksel, “Murat Dağı, Kurtuluş Savaşı’nın geçtiği, Çeçeli Murat’ın gayretiyle Tripokosin yakalandığı ve Yunan ordularının tamamen bozguna uğradığı yerdir. Su kaynağı, sağladığı oksijeni ile hayat kaynağımız, iklim çeşitliliği, yaban hayatı, endemik bitkileri ile vaz geçemeyeceğimiz bir dağdır” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER