A3 Haber

Erdal Eren anılıyor: O hep 17 yaşında…

Erdal Eren anılıyor: O hep 17 yaşında…

Erdal Eren anılıyor: O hep 17 yaşında…
Aralık 13
13:51 2019

12 Eylül faşist darbesinin kurduğu mahkemelerde henüz 17 yaşındayken yaşı büyütülerek idam edilen Erdal Eren, bugün ülkenin dört bir yanında yapılacak etkinliklerle anılıyor.

Ölümünün 39’uncu yılında Ankara’da Karşıyaka Mezarlığı’nda anılan Erdal Eren için, İstanbul’da bu akşam 19.00’da Kadıköy Rıhtım Eminönü iskelesi önünde basın açıklaması yapılacak.

Anma etkinliği yapılacak bazı iller şöyle:

İzmir: Alsancak Sevinç Pastanesi önü, saat: 18.30

Antalya: Attalos Meydanı, saat 18.30

Diyarbakır: “Oğlumuz Erdal” belgesel gösterimi, 14 Aralık, Eğitim Sen 1 No’lu Şube, saat: 14.00

Dersim: Anma, 14 Aralık saat 14.30, Belediye Konferans Salonu

Ankara’da mezarı başında anıldı

Ankara Karşıyaka Mezarlığı’nda gerçekleşen anmaya Ankara Devrimci 78’liler Federasyonu Başkanı Hüseyin Esentürk, Erdal Eren’in abisi Erkan Eren, Ercan kocanın Ablası Rezzan koca yanı sıra yüzlerce kişi katıldı.
Saygı duruşuyla başlayan anmada konuşan Ankara Devrimci 78’liler Federasyonu Başkanı Hüseyin Esentürk, “39 yıl sonra sevgili Erdal’ın başucunda ona sevgimizi, saygımızı, özlemimizi, iletmek için bir aradayız” dedi.

Erdal Eren kimdir?

Erdal Eren, darbeci Kenan Evren’in “Asmayalım da besleyelim mi?” diyerek ve tek kanıt sunmadan idam ettirdiği gençlerden biriydi.

25 Eylül 1964 Şebinkarahisar doğumlu Erdal Eren, 12 Eylül darbesi öncesinde bir askeri inzibat erini öldürdüğü iddiasıyla hüküm giyen ve 13 Aralık 1980’de asılarak idam edilen Yurtsever Devrimci Gençlik Derneği üyesi ve Ankara Yapı Meslek Lisesi öğrencisiydi.

Yurtsever Devrimci Gençlik Derneği üyesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencisi Sinan Suner, 30 Ocak 1980 tarihinde Milliyetçi Hareket Partili bakan Cengiz Gökçek’in koruması Süleyman Ezendemir tarafından vurularak öldürüldü. Erdal Eren, Suner’in öldürülmesini protesto etmek için 2 Şubat 1980 tarihinde gerçekleştirilen gösteride gözaltına alınan 24 kişiden biriydi. Gösteri esnasında çıkan çatışmada ölen er Zekeriya Önge’yi öldürdüğü iddiasıyla tutuklandı ve yargılanarak 19 Mart 1980 tarihinde idama mahkum edildi. Milli Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan karar, 13 Aralık 1980’de Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi’nde infaz edildi.

Erdal Eren idam edilmeden 16 saat önce kendisini ziyaret eden gazeteciler Savaş Ay ve Emin Çölaşan’a, “Avukatıyla görüştürülmediğini, 18 yaşının altında olmasına rağmen idam edilmek istendiğini, yaşının 18’den küçük olduğunu tespit edecek olan kemik testi yapılması talebinin kabul edilmediğini, vurduğu söylenen jandarma erine çok uzaktan ateş açtığını ama otopside yakın atışla öldüğünün kanıtlandığını, kendisini ibret olsun diye asacaklarını ve ölümden korkmadığını” söyledi.

İdam kararı verilen Erdal Eren’in 17 olan yaşı bir gün içinde 18 olarak büyütüldü ve idam edildi.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER