A3 Haber

35 bin metrekare kamu arazisi, AKP’li yöneticinin başkan olduğu vakfa verildi!

35 bin metrekare kamu arazisi, AKP’li yöneticinin başkan olduğu vakfa verildi!

35 bin metrekare kamu arazisi, AKP’li yöneticinin başkan olduğu vakfa verildi!
Aralık 16
14:59 2019

Bilkent’te 35 bin metrekare kamu arazisi, AKP Ankara İl Başkan Yardımcısı Kömürcü’nün başkanlığını yaptığı Türkiye Verimlilik Vakfı’na verildi.

A3 Haber Merkezi | Çevre ve Şehircilik Ankara İl Müdürlüğü, Beytepe Mahallesi 26053 ada 13 sayılı parsele 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği, 1/5000 ölçekli Nazım ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği yaptı. Plan değişikliklerini titizlikle izleyen Mimarlar Odası Ankara Şubesi, plan kararlarında Ali Doğramacızade Camisi ve İhsan Doğramacı’nın anıt mezarı bitişiğindeki lise alanı olan, mülkiyeti Hazine’ye ait Milli Eğitim Bakanlığı’na tahsisli parselin, “MEB tahsisi” kaldırılarak bir vakfa tahsis edildiğini belirledi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “1/25000 ölçekli 2023 Başkent Ankara Nazım İmar Planı’nda, ‘Kamu Kurum ve Kuruluşları’ olarak kullanım kararı getirilen kamuya ait lise alanı, plan değişikliği yapılarak kamunun kullanımından çıkarılıyor. Plan kararlarına eklenen bir notla özel yurt ve yükseköğretim tesis alanı olarak emsal 1.5 olarak ‘bir vakfa’ denilerek gizemli bir tahsis yapılıyor. Araştırmalarımız sonucunda kamunun değerli arazisinin Türkiye Verimlilik Vakfı’na tahsis edildiğini belirledik” dedi.

“Kentin kamu arazilerini talan ediyorlar”

Tezcan Karakuş Candan, açıklamasında şunları kaydetti:

  • AKP’nin iktidara gelmesiyle birlikte son 10 yılda yeni vakıf kurulmasında ortalama yüzde 100 artış görülmüştür. 2000-2009 arası yılda ortalama 50 vakıf kurulurken, 2010-2019 arasında yılda ortalama 118 Vakıf kurulmaktadır. Kamu arazilerinin vakıflara tahsisi üzerinden yaşanan tartışmalarla birlikte vakıflara tahsisler aracılığıyla, yeni bir kentsel toprakların ve kamunun en değerli alanlarının talanı ile karşı karşıyayız. Bilkent’teki 35 bin 435 metrekarelik kamusal alanında Türkiye Verimlilik Vakfı’na tahsis edilmesi üniversite alanına dönüştürülerek, emsalinin arttırılması vakfın kurduğu üniversitenin üç fakültesinin burada yapılması çok manidardır. İstanbul’daki Cevizli Tekel arazisi ve Şehir Üniversitesi’nin Ankara ayağını hatırlatıyor bize. Öte yandan söz konusu parsel yürütmeyi durdurma verilen ve iptal edilen ODTÜ Yolu’nun da sınırında yer alıyor. Bu durum da oldukça dikkat çekici.
  • Peki kimdir bu kamu arazisinin tahsis edildiği Türkiye Verimlilik Vakfı derseniz, karşınıza yine AKP çıkıyor. Vakfın şu andaki yönetim kurulu başkanı Cemalettin Kömürcü, aynı zamanda AKP Ankara Tanıtım ve Medyadan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı. 2015 genel seçimlerine asılsız broşürlerle müdahale ettiğine dair iddialar, daha önce basına yansımıştı. Ancak bizleri şaşırtan başka bir durum daha var ki, kendisi kenti korumakla sorumlu olan Ankara Kent Konseyi’nin de yürütme kurulunda yer alıyor. Bu konuda Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kamuoyuna açıklama yapmasını bekliyoruz.
  • Kamu arazilerinin tahsis ile peşkeşinde rol oynayan bu vakfın Başkanı Cemaletin Kömürcü 31 Haziran 2019 tarihinde yapılan Ankara Kent Konseyi genel kurulunda Türkiye Verimlilik Vakfı adına yürütme kuruluna alınmıştır. Ankara Kent Konseyi, kentin değerlerini korumakla görevli bir kurul olması gerekirken, kent topraklarının talan sürecine neden olan kurum ve kişiler hangi ilişkilerle kimlerin onayıyla burada temsil edilmektedir. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda açıklama yapmasını beklemek hakkımız.
  • Vakfa tahsis edilen alanın plan değişikliği 6 Ocak 2020 itibari ile Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nde askıdan iniyor, askıdan iner inmez plan değişikliğinin ve kamu arazilerinin vakıflara tahsisini yargıya taşıyacağız. Ayrıca Ankara Kent Konseyi yürütmesinde kamuyu zarara uğratan kamu kullanımındaki parselleri özel üniversite alanı olarak vakıflara peşkeş çekilmesinde rol alan, Ankara’nın talanına ortak olan kurum ve kuruluşların temsilcilerinin, 25 yıldır Ankara’yı korumak için mücadele verdiğimiz kesimlerin Ankara Kent Konseyindeki temsiliyeti endişelerimizi arttırmaktadır.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER