A3 Haber

Anaokullarındaki dini eğitimin sonucu: Oğlum, kadın diye halasının elini tutmadı

Anaokullarındaki dini eğitimin sonucu: Oğlum, kadın diye halasının elini tutmadı

Anaokullarındaki dini eğitimin sonucu: Oğlum, kadın diye halasının elini tutmadı
Aralık 16
11:59 2019

Anaokullarında verilen dini eğitimin çarpıcı etkisi, velilerin gözünden anlatıldı. Oğlunun, kadın diye halasının elini tutmadığını söyleyen bir veli, “Halasının kadın olduğunu ve dinen ona sarılıp elini tutmasının yasak olduğunu söyledi” dedi.

Henüz soyut işlemler dönemini tamamlamamış çocuklara dinsel eğitimin dayatılması, hem pedagojinin ilkelerine hem de bilimsel eğitim anlayışına aykırı… Ancak Türkiye’de dinsel eğitim dayatması, anaokuluna kadar düşmüş durumda. Bir velinin serzenişi, durumu tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor: “Oğlum, halası kadın olduğu için onun elini tutmasının yasak olduğunu söyledi.”

Yalova Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Müftülüğü’nün ortak protokolüyle anaokullarında çocuklara din eğitimi verilmesi için yeni bir proje başlatıldı.

“Dinimi Seviyorum, Öğreniyorum” adlı proje kapsamında müftülükçe görevlendirilecek eğitmenler, haftada en az altı kez anaokulu çocuklarına din eğitimi verecek.

Deutsche Welle Türkçe’de yer alan habere göre, üç kurumun imzaladığı protokole göre projenin hedeflerinden bazıları şunlar:

  • İslam dininin değerlerini, kendi seviyelerinde insan hayatına anlam kazandıran unsurlardan biri olarak farketmelerini sağlamak.
  • Kendi seviyesine uygun olarak Allah’ı sevgi temelinde tanımalarını ve yaratılıştaki düzen farketmelerini sağlamak.
  • Değerler eğitimi kapsamında Hz. Muhammed’in hayatından örnekler sunarak model almalarını sağlamak.
  • Sağlıklı bir din ve ahlak gelişimi göstermelerine yardımcı olmak.

Din dersine karşı çıkan veliler yargı yoluna gitti

Protokolde, projenin hedef kitlesinin 4-6 yaş arası çocuklar olduğu da belirtiliyor.

Anaokullarında “değerler eğitimi” adı altında din eğitimi verilmesi aslında yeni bir uygulama değil. Özellikle Anadolu’nun bazı kentlerinde üç, dört yıldır bu eğitim veriliyor. Hatta anaokullarında din dersi verilmesinin milli eğitim protokolüne aykırı olduğunu savunan bazı veliler ile öğretmenler, dava dahi açmış.

Eğitim-Sen Bolu Şube başkanı Zehra Kulalı Gezici, yargı sürecini başlatan eğitimcilerden biri.

Gezici, pek çok ildeki müftülükler ve il milli eğitim müdürlüklerinin imzaladığı protokollerle okul öncesi 30 saatlik ders programlarının, 24 saate indirildiğini söylüyor. Gezici sözlerine şöyle devam ediyor: “Altı saati müftülüklerce belirlenen eğitimciler tarafından din dersi verilerek kullanılıyor. Bu sene yenilenen bu protokolü, Bolu ve Edirne Eğitim-Sen olarak yargıya taşıdık.”

“Oğlum kadın diye halasının elini tutmadı”

Taner Kocakaymak, 42 yaşında bir elektrik teknisyeni. Anaokulundaki din dersi nedeniyle beş yaşındaki oğlunun psikolojisinin bozulduğunu söylüyor.

Din dersi sonrası oğlunun verdiği tepkileriyse şu örneklerle anlatıyor: “Bir gün halası okuldan almaya gitmiş. Ne halasına sarılıp öpmüş, ne de elinden tutmuş. Bana aktarıldığında neden böyle bir şey yaptığını oğluma sordum. Halasının kadın olduğunu ve dinen ona sarılıp, elini tutmasının yasak olduğunu söyledi. Bir defasında da çok sıkışmasına rağmen tuvalete sokmakta zorlandım. ‘Oğlum, tuvalete girsene’ dediğimde kendisine öğretilen ‘tuvalet duasını’ unuttuğunu, onu okumadan tuvalete giremeyeceğini söyledi.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER