A3 Haber

ABD, TürkAkımı, S-400’ler ve F-35’lerle ilgili yaptırım öngören tasarıyı kabul etti

ABD, TürkAkımı, S-400’ler ve F-35’lerle ilgili yaptırım öngören tasarıyı kabul etti

ABD, TürkAkımı, S-400’ler ve F-35’lerle ilgili yaptırım öngören tasarıyı kabul etti
Aralık 17
22:53 2019

ABD Senatosu’nda, Rus doğalgazını Avrupa’ya taşıyacak olan TürkAkımı projesi, S-400’ler ve F-35’lerle ilgili Türkiye’ye yaptırım öngören yasa tasarısı kabul edildi. Dışişleri Bakanlığı tasarıya tepki gösterdi.

ABD Senatosu, Türkiye hakkında yaptırım öngören yasa tasarısını kabul etti. Senato’da yapılan oylamada 2020 yılı için ABD savunma bütçesini içeren yasa tasarısı kabul edildi.

ABD Senatosu’nda kabul edilen yasa tasarısı ile, Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının teslim edilmesi engellenecek, S-400’lerle ilgili CAATSA yaptırımları uygulanacak, Güney Kıbrıs’a uygulanan silah ambargosu kaldırılacak ve TürkAkımı ile ‘KuzeyAkımı 2’ projeleriyle ilgili kişi ve kurumlara yaptırım uygulanacak.

11 Aralık’ta Senato’nun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nden kabul edilen ve bugün de Senato’dan geçen yasa tasarısı ABD Başkanı Donald Trump’ın önüne gelecek. Trump daha önce yaptığı açıklamada, savunma bütçesiyle ilgili yasayı imzalamak için hazır olduğunu söylemişti.

Dışişleri Bakanlığı’ndan tepki

Dışişleri Bakanlığı, ABD Temsilciler Meclisi’nde ve Senatosu’nda kabul edilen 2020 yılı Ulusal Savunma Yetki Yasası taslağına tepki gösterdi. Dışişleri’nden yapılan açıklamada, “ABD Temsilciler Meclisi’nde ve Senatosu’nda kabul edilen 2020 yılı Ulusal Savunma Yetki Yasası taslağında ülkemize karşı yine hasmane unsurlar yer almaktadır. Türkiye’ye düşman çevrelerin etkisiyle iç siyasi hesaplaşmaların peşinde koşan Kongre üyeleri, ABD ile ilişkilerimizin iyileştirilmesi vizyonuna zarar vermeye devam etmektedir. Bu yasa çerçevesinde ülkemizin tüm yükümlülüklerini yerine getirdiği F-35 programına katılımının haksız bir şekilde engellenmesi, S-400 tedariğimizle ilgili olarak ülkemize yaptırım çağrısının yinelenmesi, benzer şekilde yasada TürkAkım projesine de yer verilmesi, Kongre’nin egemen bir devlet olarak aldığımız kararlara karşı saygısızlığının ve akıl dışı hasmane tutumunun sürdüğünü göstermektedir” denildi.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER