A3 Haber

Savcılık, nefret söylemi içeren afişlerde suç unsuru bulamadı!

Savcılık, nefret söylemi içeren afişlerde suç unsuru bulamadı!

Savcılık, nefret söylemi içeren afişlerde suç unsuru bulamadı!
Aralık 19
09:53 2019

Konya’da Anadolu Gençlik Derneği ile Milli Gençlik Vakfı’nın otobüs durakları ve reklam panolarına astırdığı “Hıristiyan ve Yahudileri dost edinmeyin” yazılı afişlerle ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı “kovuşturmaya gerek yok” kararı verdi.

AKP’li Konya Büyükşehir Beldiyesine ait reklam panoları ve otobüs duraklarına asılan ırkçı afişlerle ilgili Konya Cumhuriyet Başsavcılığı “kovuşturmaya yer olmadığına” karar verdi.

BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre geçen Ekim ayında Anadolu Gençlik Derneği (AGD) ile Milli Gençlik Vakfı Konya Şubesi tarafından reklam panolarına astığı “Yahudileri ve Hıristiyanları dost edinmeyin. Onlar birbirlerinin dostudurlar. Sizden kim onları dost edinirse, o da onlardandır” yazılı afişlere yönelik soruşturma süreci tamamlandı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Irkçılığa ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonu, söz konusu afişlerle ilgili olarak Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Anadolu Gençlik Derneği ve Milli Gençlik Vakfı hakkında “halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek” gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma işlemlerinin tamamlandığını açıklarken, “kovuşturmaya yer olmadığına” karar verdi.

Cumhuriyet Savcısı Mustafa Abur imzalı kararda, “Söz konusu afişlerde adı bulunan dernek ve vakıf yetkilileri ile belediyeye ait bilboardlarda asılmasına izin veren belediye başkanı hakkında ihbarda bulunulması üzerine soruşturma başlatılmış ve yapılan soruşturma sonrasında, Maide Suresi’nin 51’inci ayetinin bir kısmının yazılı olduğu afişlerde ihbar edenin iddia ettiği gibi herhangi bir suç veya suç unsuruna rastlanılmamıştır” denildi.

Konya Cumhuriyet Başsavılığı kararında ırkçı afişlerin “kamu güvenliği için bir tehlike oluşturmadığı” da öne sürülerek şu ifadelere yer verildi: “Şüphelilerin bilboardlarda ayet paylaşarak üzerine atılı işlediği iddia edilen halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmesi suçunun oluşabilmesi için suçun unsurlarından olan ve madde metninde belirtilen eylem sonucunda kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması gerekir.”

“Savcılar dini referanslara göre karar veremez”

Konya’daki afişler gündeme geldiğinde konuyu Meclis’e taşıyan HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan da, “Savcılar dini referanslara göre karar veremez” dedi.

Gazete Duvar’dan Emine Algan’ın haberine göre İçişleri Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesine iki aydır cevap verilmediğini bildiren Paylan, afişte kullanılan görselleri de hatırlatarak şunları söyledi:

Eylem bir nefret eylemi ve oradaki söylem de nefret söylemi. Kuran’ı da yorumlayan pek çok kişi bunun bir bütün içinde ifade edilmesi gerektiğini ortaya koydu. Buna rağmen kullanılan görsellerde, Hıristiyanların kutsalı haç ve Musevilerin kutsalı Davut yıldızından kan damlıyordu. Hıristiyanları ve Musevileri kan akıtan unsurlar olarak ortaya koyan ve Müslümanlara onları dost edinmemeyi salık veren, onları ötekileştiren bir eylem ortadaydı. Bu anlamda tam bir nefret eylemidir.

Nefret söylemi ve suçlarıyla ilgili bir yasal düzenleme olmadığı halde mevcut yasalar kapsamında işlem yapılması gerekirken, savcılığın kendi yorumunca kutsal kitaba atıfta bulunarak takipsizlik verdiğini söyleyen Garo Paylan, “Savcılar dini referanslara göre karar veremez. Türkiye çok kimlikli, çok kültürlü, çok inançlı bir ülke. Eğer laik bir devletse halkın bir bölümüne karşı uygulanan nefret söylemine, nefret eylemine mutlaka işlem yapması gerekiyordu. Bunu mevcut siyasal iklimin bir tezahürü olarak görüyorum. Halkın belli kesimini düşmanlaştıran, ötekileştiren anlayışın bir tezahürünü de maalesef savcılık göstermiş” dedi.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER