A3 Haber

TÜSİAD : Tedbir gelmezse dolar yükselmeye devam edecek

TÜSİAD : Tedbir gelmezse dolar yükselmeye devam edecek

TÜSİAD : Tedbir gelmezse dolar yükselmeye devam edecek
Aralık 19
23:55 2019

Türkiye ile ABD arasında tekrar artan tansiyonla birlikte kurdaki yükseliş devam ediyor. Dolar/TL 30 Mayıs’tan bu yana en yüksek seviyesini görerek 5.94’ü aştı. TÜSİAD Baş Ekonomisti Zümrüt İmamoğlu dolar kurundaki yükselişe dair açıklama yaptı. İmamoğlu, “Ciddi bir tedbir gelmezse kur yükselmeye devam edecek” dedi.

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 savunma sistemi alımı nedeniyle yaptırım konusunun tekrar gündeme gelmesi, ABD’de sözde Ermeni soykırımını içeren düzenleme ile Türkiye’ye F-35 savaş jeti satışını yasaklayan ve yaptırım çağrısı içeren tasarının kabul edilmesi iki ülke ilişkilerine yönelik piyasada endişeleri arttırmış durumda.

ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik endişelerin yanı sıra reel faizlerde gözlenen düşüşün baskısı altında olan dolar/TL 26 Ağustos’ta illikit piyasada yaşanan ani yükselişten bu yana ilk defa 5.94 seviyesini aştı.

30 Mayıs’tan bu yana en yüksek

Kısa süreli ani yükseliş dikkate alınmazsa 30 Mayıs’tan bu yana en yüksek seviyeyi gören dolar/TL’deki artışta bireysel yatırımcıların alımlarının yanı sıra yıl sonu kaynaklı kurumsal döviz talebi de etkili oluyor.

TL son günlerde gelişmekte olan ülke para birimlerinin aksi yönde hareket ederek değer yitirirken, dolar/TL’de dalgalanma da arttı. Kurdaki artışın ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bazı döviz-TL türev işlemlerdeki limitleri kıstığını açıkladı.

İmamoğlu’ndan uyarı

TÜSİAD Baş Ekonomisti Zümrüt İmamoğlu sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

“Ufak tefek hesaplarla piyasa bozmak yerine ciddiye alınacak bir tedbir gelmezse kur yükselmeye devam edecek. Uzun vadede yabancı yatırımcının TL piyasasına olan güveni daha da zedelenecek” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER