A3 Haber

Urla’yı dört yıl AKP yönetecek: Bunun sonu erken seçim…

Urla’yı dört yıl AKP yönetecek: Bunun sonu erken seçim…

Urla’yı dört yıl AKP yönetecek: Bunun sonu erken seçim…
Aralık 19
12:13 2019

HDP’li belediyelere kayyum atanmasına alışığız da, CHP’de bir belediyeye kayyum atanması ilk anda şok etkisi yarattı. Kayyum kararının nedeninin Fethullah Gülen cemaati olması soru işaretlerini daha da arttırdı.

Tamam, AKP bunu Doğu ve Güneydoğu’da sürekli yapıyor da, ilk kez İzmir gibi son yıllarda AKP karşıtlığının vücut bulduğu bir ilde denemesi gerçekten şaşırttı. İçişleri Bakanlığı itiraz sürecini beklemeden atamayı yaptı üstelik.

Kayyum olarak atanan kaymakam Önder Can, kendisini ziyaret eden CHP’lilere net mesajı vermiş: “Meclis toplanmayacak. Belediye encümen ile yönetilecek. Encümen benim tarafımdan atanacak.”

Bu sözlerden anladığım Urla’yı dört yıl boyunca AKP yönetecek.

Yeni yönetimin nasıl denetleneceği konusu ise hiç açık değil. Burada görev basına ve sivil toplum örgütlerine düşecek gibi görünüyor.

En çok korkulan Urla’da inşaat furyasının başlaması… AKP içinden gelen bilgiler Burak Oğuz’un görevden alınmasında bazı rant odaklarının etkili olduğunu ifade ediyor.

Ayrıca kayyum sürecinin derinleşeceğine, Urla dışında başka belediye başkanlarıının da kayyum ataması ile karşı karşıya kalabileceğine işaret ediyor. Kulislerde İzmir’den iki, hatta üç belediye başkanının bu süreci yaşayacakları tartışılıyor.

Kayyum atamalarının devam etmesi halinde bir başka faza geçeceğimiz aşikar.

Cumhurbaşkanı gibi tek adamlık sitemi. Buna uygun olarak atama ile oluşturulan belediye başkanları. Daha doğrusu kayyumlar.

Toplumun ve sistemin bunu daha çok taşımayacağı açık. Ekonominin bu kadar teşvike rağmen toparlanmaması, işsizliğin rekor seviyelere ulaşması, yabancı yatırımcının güven duymaması hatta kaçması, liradan ürken Türklerin döviz hesaplarına yönelmeleri…

Bunun sonu erken seçim. Ama sadece genel değil, bir erken yerel seçim de aynı zamanda… Bunun için Anayasa değişikliği gerekecektir. Cumhur ittifakı Erdoğan nedeniyle evet diyecektir. HDP de kayyuma kaptırdığı belediyeleri yeniden almak için benzer şekilde düşünecektir. Belediye başkanlıklarını küçük farklarla kaybeden İYİ Parti de bu seçime sıcak bakacaktır. Burada ret verecek tek parti CHP idi. Ancak kayyum atanan CHP’li belediye sayısında yaşanacak artış, CHP’yi de “evet” demeye itecektir.

2020’nin çok daha karmaşık ve hareketli olacağı kesin. Öyle 2023’ü bekleyecek takat kimsede kalmadı.

About Author

Süleyman Gencel

Süleyman Gencel

Related Articles

TÜM HABERLER